Adrian Severin (PDS): Nu credem că instituțiile de forță trebuie să decidă în ceea ce privește competiția electorală

Adrian Severin, candidatul Partidului Dreptății Sociale (PDS) la Primăria Generală a Capitalei, a făcut duminică un apel către DNA, în contextul perchezițiilor efectuate la Primăria sectorului 5 în legătură cu falsificarea listelor electorale pentru Marian Vanghelie, de a se retrage din campanie și a anunțat că va sesiza această situație organismelor europene.”Nu credem că instituțiile de forță sunt cele care trebuie să decidă în ceea ce privește competiția electorală care deja a început. (…) Nu credem că este normal să poți candida în România numai cu avizul DNA și să poți câștiga numai cu avizul unei ambasade”, a spus Severin, într-o conferință de presă.

El a acuzat „atitudinea de intenție directă de a împiedica un partid politic și candidații săi să își desfășoare activitatea în deplină libertate”, ca și „acțiunea de hărțuire și intimidare a unei echipe care nu a putut fi împiedicată, nu a putut fi șantajată, pentru a nu participa în aceste alegeri”.

„Practic, bazele noastre de date au fost confiscate, laptopurile unora dintre voluntari au fost confiscate și din acest motiv (…) am avut o serie întreagă de dificultăți. (…) Lucrurile nu mai pot să rămână așa. (…) Este limpede că instituțiile specializate ale statului au dreptul să-și desfășoare anchetele, să-și desfășoare activitatea. Dar legea o spune clar — în cadrul campaniei electorale trebuie s-o facă fără să stânjenească activitatea de campanie a partidelor politice”, a susținut Severin.

El a anunțat că, în urma acestei situații, PDS se va adresa organismelor internaționale.

„Credem că suntem perfect îndreptățiți să ne adresăm Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, mai exact Biroului pentru instituții democratice și drepturile omului, care este specializat în monitorizarea alegerilor, secretarului general al Consiliului Europei și secretarului Comisiei de la Veneția, comisarului european pentru afaceri interne și justiție pentru a-i ruga să facă cele necesare conform drepturilor de care dispun, atribuțiile pe care le au pentru a garanta ca măcar de acum în colo aceste alegeri să fie libere și corecte”, a afirmat el.

De asemenea, Severin a menționat că scrisori similare vor fi trimise ambasadorilor UE și SUA la București, dar și președinților celorlalte partide politice din România, în special celor parlamentare, cărora le-a cerut să fie solidari.