UE aprobă extinderea mandatului misiunii navale împotriva traficanților de migranți în largul coastelor libiene

Miniștrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene au aprobat luni extinderea mandatului misiunii navale europene ‘Sophia’ împotriva traficanților de migranți în Mediterana, pentru ca acesta să includă și rolul de instruire a pazei de coastă libiene, transmit AFP și DPA.

‘Am primit o scrisoare’ din partea prim-ministrului guvernului libian de unitate națională, Fayez el-Sarraj, ‘care ne invita să contribuim la instruirea gărzilor de coastă libiene, și vom răspunde foarte rapid’, a explicat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, la finalul reuniunii desfășurate la Bruxelles.

Ea a precizat că s-a decis lansarea planificării operaționale pentru ca această instruire, despre care se cunosc puține detalii, să înceapă ‘cât mai curând posibil’.

În concluziile reuniunii, miniștrii europeni dau undă verde și extinderii cu un an, până în iulie 2017, a mandatului misiunii navale ‘Sophia’, creată în urma naufragiului în care au murit 850 de migranți în largul coastelor libiene, în aprilie 2015.

Miniștrii europeni au mai convenit ca misiunea să participe la schimbul de informații și la implementarea ‘embargoului ONU asupra armelor în largul coastelor libiene, pe baza unei noi rezoluții a Consiliul de Securitate al ONU’.