Inflația în zona euro a rămas în teritoriu negativ în mai

Rata anuală a inflației în zona euro a rămas în teritoriu negativ în mai, pentru a doua lună consecutiv, deși prețurile de consum s-au situat la minus 0,1%, față de minus 0,2% în aprilie, arată o estimare preliminară publicată marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În mai, în zona euro cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la servicii, care au fost în urcare cu 1%, comparativ cu un avans de 0,9% în aprilie, urmate de prețurile la alimente, alcool și țigări, care au înregistrat un avans de 0,8%, față de o creștere zero în aprilie, în timp ce prețurile la energie au scăzut cu 8,1%, comparativ cu un declin de 8,7%, în aprilie.

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%, însă inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul la petrol s-a redus semnificativ.

În aprilie, România a avut cea mai mare inflație negativă în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rată de minus 2,6%, față de minus 2,4%, înregistrată în martie. Rata anuală a inflației în zona euro și în UE a coborât la minus 0,2% în aprilie, de la nivelul zero în martie, revenind în teritoriu negativ.

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a redus estimările privind creșterea economică și rata inflației în zona euro, atât în 2016 cât și în 2017, în condițiile în care prețul scăzut al energiei se va răsfrânge și asupra prețurilor altor bunuri și servicii.

Conform noilor prognoze de inflație prezentate de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflație de doar 0,1%, față de 1% cât estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuită la 1,3% de la 1,6%.

De asemenea, conform primelor estimări privind inflația în 2018, BCE prognozează o rată de 1,6%, sub ținta de 2% avută în vedere de gardienii euro. Inflația în zona euro a fost sub ținta avută în vedere de BCE în ultimii trei ani, iar cele mai recente prognoze sugerează că situația se va repeta și în următorii trei ani.