Avionul EgyptAir prăbușit: O navă specializată a marinei franceze a sosit în zona de căutare a cutiilor negre

O navă specializată a marinei franceze a sosit marți în zona de căutare a avionului Airbus 320 al companiei EgyptAir prăbușit pe 19 mai în Marea Mediterană, în timpul unei curse Paris-Cairo, ambarcațiunea având misiunea de a localiza cutiile negre ale aparatului dispărut cu 66 de oameni la bord, transmite AFP, citând un purtător de cuvânt al marinei.

‘Nava hidrografică Laplace a început în această după-amiază programul de căutare’, a declarat purtătorul de cuvânt, fără a face alte precizări.

Avionul A320 a dispărut brusc de pe radare pe 19 mai, în jurul orei 00:29 GMT (03:29 ora locală), înainte de a se prăbuși în apele Mediteranei între insula Creta și coasta de nord a Egiptului, din cauze încă necunoscute.

Echipele de căutare lucrează contracronometru pentru a recupera cele două cutii negre ale avionului, care le-ar oferi anchetatorilor indicii vitale, însă balizele care pot ajuta la reperarea lor nu emit semnal decât ‘patru până la cinci săptămâni’, până la epuizarea bateriilor.

Nava Laplace este echipată cu trei sisteme de detecție acustică DETECTOR-6000, produse de compania franceză Alseamar, capabile să detecteze semnalele cutiilor negre până la adâncimi de 4.000-5.000 de metri.

Doi anchetatori ai Biroului de anchete și analize (BEA) al aviației civile franceze se află la bordul ambarcațiunii.

Un vas al companiei Deep Ocean Search (DOS), echipat cu un robot capabil să recupereze cutiile negre de la 3.000 de metri adâncime, va ajunge în aceeași zonă în jurul datei de 10 iunie.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, în zona de căutare, situată la circa 290 km nord de litoralul egiptean, adâncimea fundului mării este de aproximativ 3.000 de metri.