Germania și Franța vor relansa la finalul lunii cooperarea militară europeană

Germania și Franța vor relansa în această lună cooperarea militară europeană mai strânsă și ar putea începe să creeze un fond de apărare comun, dar nu există niciun plan de a crea o armată a Uniunii Europene, au anunțat oficiali europeni, citați vineri de Reuters.

Șefa diplomației europene Federica Mogherini va propune, cu ocazia summitului UE din 28-29 iunie de la Bruxelles, o cooperare mai strânsă în domeniul militar între țările membre, în pofida accentuării retoricii eurosceptice.

Ea susține că integrarea europeană poate funcționa pentru a menține influența UE la nivelul celei a Statelor Unite.

Susținătorii acestei idei sunt de părere că o cooperare mai strânsă între aliații europeni este necesară mai ales pentru a reduce costurile producerii în paralel de către mai multe țări a sistemelor și programelor de apărare, într-o perioadă în care sunt necesare investiții sporite în tehnologia militară.

Scepticismul britanic legat de integrarea europeană a afectat de multe ori planurile UE în domeniul apărării. După referendumul din 23 iunie privind oportunitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, oficialii europeni intenționează să folosească propunerile privind o cooperare militară europeană mai strânsă în scopul consolidării apartenenței Marii Britanii la blocul comunitar. Totuși, acest proiect va fi promovat chiar dacă britanicii decid să iasă din UE, notează Reuters.

”Obiectivul este o uniunea europeană în domeniul apărării. Nu este vorba despre concurență cu NATO, ci despre nevoia de a avea o Europă mai puternică. Dacă așteptăm euroscepticii, atunci vom merge doar înapoi”, a explicat un oficial guvernamental german.

”Situația ideală ar fi aceea ca Marea Britanie să rămână în UE, dar nimic nu trebuie să-i împiedice pe ceilalți să dezvolte o politică externă și de securitate mai puternică și integrată”, a subliniat, la rândul său, eurodeputatul german Elmar Brok, președintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European.