Papa afirmă că ”majoritatea” căsătoriilor catolice nu sunt valabile

Papa Francisc a declarat că „majoritatea” căsătoriilor catolice sunt nule, deoarece sunt contractate de tineri care nu conștientizează sensul acestui angajament pe viață, conform relatărilor din presă.

„Majoritatea căsătoriilor sacramentale sunt nule, deoarece tinerii spun ‘da, pentru toată viața’, dar ei nu știu ce înseamnă asta”, a declarat, joi seara, suveranul pontif în Bazilica San Giovanni din Laterano, potrivit agenției specializate în problemele Vaticanului, I.Media, scrie AFP.

Tinerii ”nu știu ce spun, deoarece ei au o cultură diferită. Ei (…) au bunăvoință, dar nu au conștiință”, a insistat el.

În fața a numeroși credincioși și preoți din Dieceza de Roma, papa a răspuns în mod spontan la întrebări legate de recentele sinoade cu privire la familie și de exortația sa apostolică „Amoris Laetitia”.

Francisc a evocat deja de mai multe ori posibila nulitate a căsătoriilor contractate prin convenție socială, un mod pripit, fără pregătire, pentru că tânăra este gravidă sau din dorința de a purta rochia albă de mireasă.

El a spus că a observat de multe ori căsătorii de acest tip în Argentina. Dar nu a menționat niciodată faptul că acestea pot reprezenta ”majoritatea” uniunilor celebrate de Biserica Catolică.

Publicând vineri dimineața verbatim remarcile sale, serviciul de presă al Vaticanului a căutat să rectifice această luare de poziție. Potrivit acestui text oficial, papa a vorbit despre o „parte”, și nu de o „majoritate” a căsătoriilor invalide.

Mariajul catolic este o taină indisolubilă și nu permite divorțul, dar Francisc a schimbat anul trecut procedurile de recunoaștere a nulității unei căsătorii — ceea ce practic semnifică că această taină nu a existat niciodată — în fața instanțelor ecleziastice, pentru a le simplifica, accelera și a le face mai puțin costisitoare.