Breaking News

Ziua universală a Iei, sărbătorită în cadrul unui eveniment în Italia

Cu ocazia Zilei universale a Iei, filiala din Italia a Ligii studenților români din străinătate (LSRS), împreună cu Ambasada României în Italia și Accademia di Romania din Roma, organizează vineri, 24 iunie 2016, începând cu orele 17.30, în Sala de Expoziții a academiei, evenimentul ‘Lasciatevi Ispirare!’, anunță organizatorii într-un comunicat remis duminică AGERPRES.

Evenimentul se va desfășura in limba italiană, fiind o ocazie de a promova acest obiect vestimentar simbol a tradiției artizanale și a culturii române în Italia.

În 2013 s-a propus ca data de 24 iunie — Sânzienele — să reprezinte celebrarea IEI românești, sub denumirea de ‘Ziua universală a iei’. Cu acest prilej, va fi prezentată ‘IA’ românească: de la nașterea sa în diferitele zone din România, până la folosirea ei de mari artiști, precum Matisse, și designeri de modă, precum Yves Saint Laurent și Jean Paul Gaultier.

‘IA nu este doar o îmbrăcăminte, ci și un simbol al inspirației care însoțește de mult dialogul româno-italian’: acesta este rezultatul cercetării studenților români din Roma asupra asemănărilor între iile românești și portul tradițional italian ce va fi prezentat publicului printr-o galerie fotografică.

Programul evenimentului cuprinde prezentarea de modă creativă, însoțită de povestirea basmului ‘Cele 12 fete de împărat si palatul fermecat’ de Petre Ispirescu, tradus și adaptat în italiană, prezentarea cărții ‘Iubiri de liceu’ de Luciana Marinescu și un moment artistic cu Elena Lazăr. În cadrul evenimentului vor fi expuse tablouri semnate de Elena Dabija, iar programul mai cuprinde un aperitiv în grădina academiei și o surpriză.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) este o organizație neguvernamentală care reunește 12.000 de studenți români din toată lumea, reprezentați de 35 de filiale active. În luna februarie 2015 noua echipă a relansat activitatea ligii în Roma. După succesul de anul trecut, anul acesta vom celebra cea de a II-a ediție a acestui eveniment. LSRS este deschisă tuturor studenților români aflați la studii în Cetatea Eternă.

Luciana Marinescu este membră a Uniunii Scriitorilor Europeni. Colaborează cu mai multe ziare din județul Argeș, ca publicist. A debutat în anul 2013 cu romanul ‘Traseul unei vieți anterioare’, iar în anul 2014 a publicat romanul ‘Ancorat în trecut’. Recent a lansat al treilea roman al său, intitulat ‘Iubiri de liceu’.

Elena Lazăr este studentă la Liceul de Muzică din Anzio Chriss Cappel College, unde studiază canto clasic (mezzosoprană), pianul și orchestra. Studiază în privat canto modern și muzica populară, prin care menține legătura cu tradițiile și muzica românească. În 2014 a câștigat premiul publicului la un concurs de tinere talente difuzat la radio și tv la nivel regional. În august va juca în film-ul organizat în cadrul proiectului ‘Tabăra de film’ în România.

Elena Dabija trăiește in Italia. Dragostea pentru artă și pasiunea pentru pictură i-au adus acestei românce multe satisfacții, de când a ajuns în Italia participând cu lucrările sale la câteva expoziții. Pictează din vremea copilăriei, tehnica dezvoltând-o urmând Școala Populară de Artă din Brăila.