Blaga despre situația din penitenciare: Mă bucur că ministrul Justiției se gândește la amnistie și grațiere

Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat marți că în situații de criză de spații în penitenciare se pot lua măsuri precum amnistia și grațierea și a apreciat faptul că ministrul Justiției ia în calcul și aceste variante pentru a rezolva situația din centrele de detenție.

„Mă bucur că se gândește la acest lucru și ministrul Justiției. Asta nu este o noutate în România, când ești în criză de spații, în penitenciare, te gândești și la astfel de soluții”, a spus Blaga la Parlament.

El a dat ca exemplu condamnații aflați la sfârșit de pedeapsă, copiii care au pedepse mici și pot fi reeducați prin alte forme.

Blaga a arătat că Polonia a făcut acest lucru în urmă cu doi ani de zile.

„Să fie criterii foarte clare, să nu fie cei condamnați pentru corupție. Pe de altă parte, trebuie să găsești soluții”, a mai spus liderul liberal.

În schimb, copreședintele PNL a criticat afirmațiile ministrului Justiției, Raluca Prună, privind despăgubirile pentru procesele câștigate de deținuți la CEDO.

„Nu poți să spui ‘o să vedem de unde luăm 80-90 de milioane pentru a plăti toate procesele la CEDO'”, a arătat Blaga, care a catalogat declarația ministrului Justiției drept „nefericită”.

Potrivit acestuia, „premierul, cu Guvernul, trebuie să vină cu soluții și să le propună pentru a rezolva această situație”.