Marea Britanie: Cameron a condus ultima sa ședință de cabinet, înainte de a-i ceda locul Theresei May

Premierul britanic David Cameron a condus marți ultima sa ședință de cabinet, cu o zi înainte de a-i ceda locul în fruntea guvernului actualului ministru de interne, Theresa May, în a cărei responsabilitatea va intra transpunerea în practică a votului pro-Brexit de la referendumul din 23 iunie, transmite AFP.

Cameron îi va înainta miercuri reginei Elisabeta a II-a demisia sa, după ultima sa prezență la sesiunea săptămânală de întrebări adresate în parlament premierului.

‘Theresa May și (ministrul de finanțe) George Osborne i-au adus un vibrant omagiu premierului’, a afirmat ministrul sănătății, Jeremy Hunt, părăsind Downing Street 10 după ședința cabinetului.

David Cameron s-a declarat luni ‘încântat’ să-i lase locul dnei May, pe care a descris-o drept ‘puternică și competentă’, asigurând-o de întregul său sprijin. Ei i-l va încredința și pe Larry, motanul tărcat în vârstă de 9 ani din Downing Street, a anunțat un purtător de cuvânt al premierului.

Marți, cotidianul Daily Mirror a denunțat desemnarea Theresei May în fruntea guvernului drept o ‘încoronare’ și a cerut convocarea de noi alegeri legislative, la fel cum au făcut-o, din opoziție, laburiștii, liberal-democrații și Verzii.

‘Este inacceptabil ca Theresa May să intre în Downing Street mâine după ce a fost încoronată de un mic cerc de 199 deputați conservatori, adică 0,0004% din electoratul britanic’, scrie tabloidul.

Theresa May a exclus însă, săptămâna trecută, convocarea de alegeri anticipate, înaintea scrutinului programat pentru 2020.

La rândul său, The Times notează că Theresa May are ‘mai puțin de două zile pentru a forma primul său cabinet’.

Conform presei, actualul șef al diplomației britanice, Philip Hammond, ar putea face rocadă cu ministrul de finanțe, George Osborne.

Guvernul condus de Theresa May ar urma să cuprindă și câteva figuri pro-Brexit, într-o tentativă de a calma spiritele în Partidul Conservator și a le demonstra britanicilor că va pune în practică votul de la referendum. ‘Brexit înseamnă Brexit și vom face din el un succes’, s-a angajat ea luni.

Soarta principalilor trei lideri ai campaniei pro-Brexit, Boris Johnson, Michael Gove și Andrea Leadsom, rămâne însă incertă, mai notează AFP.