Fâșia Gaza: Redeschiderea unui punct de trecere a mărfurilor închis în 2007

Unul dintre principalele puncte de trecere între Israel și Fâșia Gaza închis de nouă ani pentru transferul mărfurilor a fost redeschis miercuri, potrivit unor responsabili.

Vehicule încărcate cu mărfuri au trecut pe la punctul de trecere Erez pentru a pătrunde în enclava palestiniană Gaza supusă unei blocade israeliene de aproape un deceniu, a transmis un fotoreporter al agenției France Presse aflat la fața locului.

Din anul 2007, Erez era rezervat doar traficului de persoane. Mărfurile tranzitau pe la punctul de trecere Kerem Shalom, în sudul Fâșiei Gaza.

În mai, ministrul israelian al apărării de la acea dată, Moshe Yaalon, a anunțat apropiata redeschidere a punctului Erez, subliniind necesitatea de a decongestiona punctul de trecere Kerem Shalom.

Un purtător de cuvânt al Cogat, organismul care coordonează activitățile israeliene în teritoriile palestiniene, a confirmat miercuri trecerea unui autobuz pe la punctul Erez, în nordul Fâșiei Gaza.

„Această măsură a fost luată pentru a facilita activitatea importatorilor palestinieni și a ajuta astfel economia Fâșiei Gaza”, a declarat el.

La rândul său, o asociație a proprietarilor palestinieni de autovehicule, a făcut cunoscut că 110 mașini au tranzitat pe la punctul de trecere.

Erez este mai apropiat de marile orașe israeliene decât Kerem Shalom. Prin redeschiderea sa se urmărește facilitarea transportului spre Fâșia Gaza al mărfurilor provenind din porturile israeliene ca Ashdod.

Israelul impune de aproape un deceniu o blocadă terestră, maritimă și aeriană Fâșiei Gaza controlate de mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

Potrivit Băncii Mondiale și ONU, blocada a ucis practic toate exporturile din Fâșia Gaza, aducând la marginea prăpastiei economia micii enclave înconjurate de Egipt, Israel și Marea Mediterană. De asemenea, a privat de libertatea de mișcare o mare parte a celor 1,9 milioane de palestinieni din Gaza.