Spania va întări controalele în aeroporturi și în zonele turistice

 

Spania va menține controalele la frontierele terestre cu Franța și va întări măsurile de securitate în aeroporturi și în zonele turistice după atentatul ce s-a soldat cu cel puțin 84 de morți și zeci de răniți la Nisa, a anunțat ministrul de interne spaniol, Jorge Fernandez-Diaz, relatează AFP.

S-a decis să se ‘mențină controalele la granițele terestre’ cu Franța, a precizat Jorge Fernandez-Diaz în fața presei, la încheierea unei reuniuni de urgență destinate să evalueze nivelul de amenințare.Aceste controale, a precizat el, erau deja instituite pentru Euro 2016 și Turul Franței și vor fi menținute după 26 iulie, în acord cu Franța.

S-a decis de asemenea întărirea ‘controalelor la infrastructurile de transport, în special în aeroporturi’ precum și în ‘zonele de afluență masivă’, în special ‘zonele turistice’.

Spania așteaptă de altfel o afluență record de turiști care evită alte țări în care au avut loc numeroase atentate, precum Turcia, potrivit unor specialiști din domeniu. Vicepreședintele guvernului spaniol Soraya Saenz de Santamaria a precizat anterior că nivelul de alertă antiteroristă rămâne neschimbat, chiar dacă nu poate fi exclus riscul.

Nivelul de alertă antiteroristă în Spania este în prezent la patru din cinci, din iunie 2015, ceea ce înseamnă ‘risc ridicat de atentat’. Nivelul cinci este declanșat atunci când serviciile de securitate apreciază că un atentat este ‘iminent’.

Madridul a fost afectat de cele mai grave atentate jihadiste care au lovit teritoriul european, la 11 martie 2004. Aproximativ 12 bombe plasate în trenuri din împrejurimile capitalei spaniole au explodat, făcând 191 de morți.

Ministrul de interne spaniol s-a adresat la încheierea unei reuniuni cu reprezentanți ai principalelor partide politice spaniole pentru a-i informa în legătură cu consecințele în Spania ale atentatului comis cu un camion pe Promenade des Anglais la Nisa. ‘Terorismul jihadist nu va reuși niciodată să ne schimbe valorile democratice’, a declarat ministrul de interne spaniol.