ECDC: Doua cazuri de febra West Nile in Romania

Două cazuri de febră West Nile au fost raportate în România, în judeţele Dolj şi Brăila, se arată într-un comunicat de presă al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile(ECDC).
În spaţiul Uniunii Europene, în 2016, a mai fost raportat încă un caz de acest tip în Italia.
Monitorizarea sezonului de transmisie a febrei Nilului de Vest în Europa și în țările învecinate spațiului U.E. de către ECDC a început în data de 30 mai 2016.
În anul 2015, ECDC a raportat 108 cazuri de febra Nilului de Vest, dintre care 60 de cazuri în Italia, 18 în Ungaria, 19 în România, 2 în Bulgaria și câte un caz în Franța și Portugalia. În ceea ce privește zonele învecinate spațiului U.E., anul trecut au fost confirmate 193 de îmbolnăviri cu febra Nilului de Vest, dintre care 125 de cazuri în Israel, 39 în Rusia, 28 în Serbia și un caz în Palestina, se arată în același comunicat.
ECDC subliniază că febra Nilului de Vest este cauzată de un virus transmis de țânțari și al cărui rezervor include păsările sălbatice și țânțarii. Astfel, oamenii sunt infectați în principal prin înțepăturile de țânțar, dar infecția mai poate avea loc prin transplantul de organe şi de sânge. ECDC recomandă medicilor să refuze donările de sânge provenite din zone activă a febrei Nilului de Vest, dar și cele provenite din donatorii care au călătorit în astfel de zone (și revin în țara în care donează).

De asemenea, ECDC subliniază că majoritatea infecțiilor umane sunt asimptomatice, iar cazurile clinice de infecții cufebra Nilului de Vest sunt ușoare și pacienții acuză simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, dureri de cap și dureri de organe. Cu toate acestea, în cazurile mai severe (frecvent observate în rândul persoanelor în vârstă) pot exista semne de encefalită, meningo-encefalită sau meningită.

Sursa: SanatateaTV