Donald Trump speaks with the Chicago Tribune Editorial Board Monday, June 29, 2015 in Chicago, IL, USA. Photo by Michael Tercha/Chicago Tribune/TNS/ABACAPRESS.COM

Donald Trump revine la linia dură privind migrația și promite expulzări

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a răspuns sâmbătă criticilor privind ambiguitatea față de imigrația ilegală, revenind la linia dură, observă Reuters. Într-un discurs electoral la Des Moines, statul Iowa, el a promis, potrivit AFP, expulzări încă din prima zi a mandatului său, dacă va câștiga alegerile din 8 noiembrie.

Trump s-a referit la „criminalii care se află ilegal” în Statele Unite, „în special sutele de mii care au fost puși în libertate sub administrația Obama-Clinton”. El a reluat și ideea unui zid la frontiera cu Mexicul și a explicat că este nevoie de un sistem de control informatic pentru a-i depista și a-i expulza rapid pe cei cărora le-au expirat vizele americane. „Dacă nu aplicăm datele de expirare a vizelor, atunci avem frontiere deschise, pur și simplu”, le-a spus candidatul simpatizanților adunați de senatoarea republicană Joni Ernst din Iowa, în centrul SUA.

Polițiștii de frontieră trebuie „lăsați în sfârșit să-și facă treaba pentru care au fost angajați”, a insistat Donald Trump. „Un vot pentru Trump este un vot pentru statul de drept, un vot pentru Clinton este un vot pentru frontiere deschise”, a rezumat el diferența față de candidata democrată Hillary Clinton, fostă secretar de stat în primul mandat al președintelui Barack Obama.

În fine, candidatul Partidului Republican a încercat să atragă, cu argumente privind migrația, și electoratul american de culoare, mai puternic afectat de sărăcie. „Ori de câte ori un cetățean negru, sau orice cetățean, își pierde locul de muncă din cauza unui imigrant ilegal, drepturile acestui cetățean american sunt încălcate flagrant”, a susținut Trump.

El nu și-a făcut totuși cunoscut programul exact privind imigrarea, pe care anunțase joi că îl va prezenta în curând, observă AFP.