Studiu: Excesul ponderal a fost asociat cu riscul de a dezvolta opt noi tipuri de cancer

Un studiu american realizat de către Washington University School of Medicine arată că excesul ponderal e asociat cu alte opt tipuri noi de cancer, numărul acestora ajungând la 13, potrivit unui comunicat al Universității americane.
Mai precis, o echipă internațională de cercetători ai Universității a identificat opt tipuri noi de cancere legate de excesul de greutate și obezitate. Aceste noi afecțiuni sunt cancerul de stomac, de ficat, de vezică biliară, de pancreas, de ovar, de meningiom (tumoare pe creier), cancerul tiroidian, precum și mielomul multiplu. În anul 2002, același grup de oameni de știință a găsit suficiente date medicale bazate pe dovezi prin care a asociat excesul ponderal cu riscuri mari de a dezvolta cancer de colon, de esofag, cancer renal, cancer mamar și cancer uterin.
Concluziile noii cercetări au apărut după ce echipa a revizuit mai mult de 1000 de studii ale Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (AICC) din  cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, în care au fost asociate excesul de greutate și riscul apariției cancerului, se arată în comunicatul de presă. Pentru cele mai multe dintre cazurile de cancer de pe lista extinsă recent, cercetatorii au observat o relație pozitivă între doză – răspuns, adică asociația cu cât indicele de masă corporală este mai mare, cu atât mai mare este riscul de apariție a unei afecțiuni oncologice.
Există mai multe motive pentru care în cazul persoanelor supraponderale sau obeze poate crește riscul de cancer, se menționează în comunicat. Mai exact, excesul de grăsime duce la supraproducția estrogenilor, a testosteronului și a insulinei, precum și  la apariția inflamației – procese care conduc la creșterea riscului apariției cancerului.
În acest studiu, echipa de cercetători subliniază că limitarea acumulării ponderale poate preveni apariția afecțiunilor oncologice.

Rezultatele ar putea avea un impact semnificativ asupra populației la nivel mondial. Conform datelor incluse în comunicat, la nivel global, aproximativ 640 milioane de persoane adulte suferă de obezitate și 110 milioane de copii au exces ponderal.

Sursa: SanatateaTV