Studiu: Cafeina poate avea impact negativ asupra diagnosticului si tratamentului tensiunii arteriale crescute

Cercetătorii din Western University (Ontario) și Lawson Health Research Institute (Londra) au arătat că prin consumul unei cești de cafea dimineața se pot afecta negativ diagnosticul și tratamentul pentru tensiunea arterială ridicată, potrivit unui comunicat de presă al Institutului.
Oamenii de știință au constatat cum consumul ocazional de cafea afectează acțiunea blocantelor canalelor de calciu, o clasă de medicamente prescrise frecvent pentru scăderea tensiunii arteriale. Mai precis, blocantele canalelor de calciu relaxează și dilată vasele de sânge, ceea ce înseamnă că sângele curge mai ușor și astfel (se) scade tensiunea arterială.
Pentru a testa ipoteza lor, cercetătorii au invitat 13 persoane cu o  vârstă medie de 52 de ani și cu tensiune arterială normală să participe la experiment.
Oamenii de știință au efectuat trei tipuri de teste pe subiecți, separate în timp până la o săptămână. Astfel, înainte de fiecare test, participanții la studiu nu au consumat timp de 48 de ore nicio ceașcă de cafea, produse care conțin cafeină sau alte alimente și produse care inteferează cu mecanismul de acțiune a blocantelor canalelor de calciu (alcool, grapefruit, marmeladă, tutun sau alte medicamente).
După această săptămână, participanții au fost împărțit în trei greupe, respectiv un grup a băut două cești de 300 mililitri de cafea neagră, un alt grup au luat doza maximă de blocant canal de calciu (10 mg), iar pentru al treilea grup s-au asociat blocantul canalului de calciu cu o ceașcă de cafea. După aceea, s-a măsurat tensiunea arterială tuturor persoanelor participanților la studiu.
Rezultatele acestui experiment au arătat că în cazul participanților care au evitat consumul de cafea pentru două zile cafeina s-a eliminat din organism, iar când aceștia au băut iarăși cafea, tensiunea arterială a crescut. De altfel, în grupul persoanelor care au consumat numai cafea s-au înregistrat valori foarte crescuteale tensiunii arteriale. Mai precis, tensiunea arterială a crescut într-o oră după ce aceștia au consumat cafea, iar acest efect a durat până la câteva ore. De asemenea, și în grupul participanților la care s-au asociat cafeaua cu blocantul canalelor de calciu s-au raportat niveluri mai ridicate ale tensiunii arteriale decât în rândul celor care luau doar monoterapia cu blocant.
Cercetării explică faptul că tensiunea arterială crescută ar putea apărea prin afectarea de către cafeină a efectelor blocantelor canalelor de calciu asupra vaselor de sânge, se menționează în comunicatul de presă.
Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că dacă un pacient bea o cafea înainte de a vizita medicul se pot complica atât diagnosticul, cât și tratamentul acestuia. Mai exact, creșterea acută a tensiunii arteriale poate duce la supra-prescrierea medicamentelor antihipertensive.
Conducătorul cercetării subliniază faptul că 15-20% dintre persoanele care consumă cafea pot întâmpina acest efect. De asemenea, oamenii care beau cafea de două ori pe săptămână sau mai puțin ar putea înregistra creșteri ocazionale ale tensiunii arteriale. În cazul altor oameni, această creștere tensională poate să fie mai mare decât în cazul altor persoane.

Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces la nivel mondial, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, deși majoritatea dintre aceste boli pot fi prevenite cu ajutorul strategiilor  la nivel populațional prin abordarea factorilor de risc comportamental, cum ar fi consumul de tutun, dieta nesănătoasă și obezitatea, lipsa de activitate fizică și consumul de alcool.

Sursa: SanatateaTV