Atentate la Paris: Salah Abdeslam a fost scos din celula sa pentru a fi audiat de judecători

Singurul supraviețuitor al comandoului jihadist care a provocat moartea a 130 de persoane la Paris la 13 noiembrie 2015, Salah Abdeslam, a sosit joi dimineață la Palatul de Justiție din capitala franceză pentru a fi audiat de către judecătorii antiteroriști, informează AFP, care citează surse apropiate dosarului.

Salah Abdeslam a fost scos în zori din celula sa de la penitenciarul Fleury-Mérogis (sud de Paris), iar convoiul, aflat sub supraveghere maximă, a ajuns la Palatul de Justiție în jurul orei locale 07:30 (05:30 GMT).

Abdeslam a fost inculpat, de un judecător francez, pentru asasinat și apartenență la un grup infracțional.

După transferarea sa din Belgia în Franța, pe 27 aprilie, principalul suspect în urma atentatelor de la Paris nu a făcut nicio declarație. În luna iulie, el a refuzat să fie scos din celula sa pentru un interogatoriu.

Avocatul său, Frank Berton, a pus această atitudine pe seama supravegherii video permanente la care este supus Abdeslam la închisoarea Fleury-Mérogis.

Pentru a evita orice tentativă de evadare sau sinucidere, Abdeslam este filmat de două camere în celula sa și de altele în sala de sport și în timpul plimbării.

La finalul lunii iulie, Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă din Franța, a estimat că acest dispozitiv nu este disproporționat, ținând cont de ‘caracterul excepțional al faptelor teroriste’ pentru care este urmărit în justiție Salah Abdeslam.