Kerry respinge criticile privind acordul cu Rusia asupra Siriei și afirmă că președintele Obama sprijină planul

 

Secretarul de stat american, John Kerry, a respins miercuri criticile privind acordul de încetare a focului în Siria încheiat de SUA și Rusia, argumentând că fără acest acord violențele ar crește în mod semnificativ, ceea ce ar conduce la un număr și mai mare de victime și de sirieni care aleg să părăsească țara, relatează Reuters.

Acordul încheiat vineri de John Kerry și omologul său rus, Serghei Lavrov, la Geneva, prevede o perioadă de șapte zile de încetare a ostilităților și o creștere a livrărilor de ajutor umanitar. Dacă acordul va fi respectat, forțele armate americane și ruse vor începe să-și coordoneze loviturile aeriene împotriva Frontului Fateh al-Sham (fostul Front al-Nosra) și a militanților Stat Islamic în zonele convenite.

Planul vizează să aducă la masa negocierilor părțile siriene implicate în conflict pentru găsirea unei tranziții politice, care ar implica plecarea de la putere a președintelui sirian, Bashar al-Assad, notează Reuters.

„Este o ultimă șansă să putem ține Siria unită”, a declarat John Kerry, într-un interviu acordat postului de radio public NPR, în emisiunea Morning Edition. „Dacă nu reușim să obținem acum o încetare a focului și nu putem ajunge la masa negocierilor, atunci luptele vor crește în mod semnificativ”, a mai spus șeful diplomației americane.

„Care este alternativa? Să permitem ca celor 450.000 de persoane sacrificate să li se adauge alte câteva mii? Ca Alepul să devină ocupat în totalitate? Ca rușii și Assad să bombardeze în continuare pur și simplu fără distincție și să stăm fără să facem nimic?”, a mai spus Kerry.

Totodată, Kerry a declarat că acordul are sprijinul președintelui american Barack Obama, cu care s-a întâlnit marți.

„Ei bine, președintele Statelor Unite este gata și eu cred că prin urmare armata va fi gata și ea”, a mai spus el.

La 24 de ore după intrarea în vigoare a armistițiului, oficiali din cadrul Departamentului de Stat al SUA au afirmat că există o reducere a violențelor în Siria.