Mandatul de arest pe numele lui Ilan Șor a fost prelungit cu încă 30 de zile

Judecătoria Buiucani din capitală a prelungit  cu încă 30 de zile, mandatul de arest preventiv la domiciliu pe numele primarului orașului Orhei, Ilan Șor, informează MOLDPRES.

Primarul de Orhei a fost prezent la şedinţa de la Judecătoria Buiucani.

Procurorul de cauză Andrei Băieșu a afirmat că „există multe riscuri care motivează aplicarea arestului la domiciliu. Au mai fost depuse și alte demersuri din partea apărării, acestea urmează să fie examinate la următoarea ședință, care va avea loc joi, 6 octombrie, începînd cu ora 10.00”.

La rîndul său, Denis Ulanov, avocatul lui Ilan Șor, a susţinut că decizia instanței ar fi una neîntemeiată. „Au fost prezentate aceleași argumente, precum că Ilan Șor ar putea influența martorii, ar putea părăsi țara sau nimici într-un fel sau altul careva dovezi. Alte date și informații noi nu au fost expuse. Decizia de astăzi va fi atacată la Curtea de Apel”, a menţionat Ulanov.

În timpul ședinței, mai multe persoane au protestat în fața Judecătoriei Buiucani, cerînd eliberarea primarului din Orhei.

Ilan Șor a fost reținut de către ofițerii anticorupție într-un nou dosar penal la 22 iunie 2016. Procuratura Generală a iniţiat o urmărire penală pe numele acestuia încă în luna decembrie 2014. Primarul de Orhei este învinuit că, în perioada 4-25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii off-shore, sumă confirmată şi de raportul companiei internaționale Kroll. Avocații suspectului au respins acuzațiile aduse de procurori, menționînd că acesta pledează nevinovat.

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a transmis în instanţa de judecată dosarul iniţiat pe numele lui Ilan Şor. Acesta riscă 15 ani de închisoare.