Meteorologii au anunţat îngheţuri pentru următoarele zile

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat Cod Galben de vreme instabilă, care se va menţine în perioada 19-24 septembrie, informează MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, începutul săpămînii curente va fi marcat de o schimbare bruscă a vremii, cu ploi de scurtă durată însoţite de descărcări electrice. “Pe 20 septembrie se prevăd averse puternice (25-35 l/m2 / 12 ore), iar în zilele de 20-21 septembrie vîntul de nord-vest va prezenta intensificări în rafale de pînă la 15-20 m/s. Temperatura maximă a aerului va scădea pînă la 13-18°C”, se indică într-un comunicat SHS.

Totodată, Serviciul Hidrometeo a anunţat că în intervalul 21-24 septembrie, în orele dimineţii, la suprafaţa solului se prevăd îngheţuri cu intensitatea de  -1..-2°С.

Conform specialiştilor, condiţiile vremii prevăzute de Codul Galben sînt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vîntului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în rîuri şi rîuleţe etc.) sînt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni primejdioase pentru anumite activităţi socio-economice.

La rîndul lor, agricultorii afirmă că culturile de cîmp sînt afectate într-o proporţie mai mică de îngheţurile timpurii de toamnă, avînd o sensibilitate mai redusă faţă de îngheţ în aceste perioade.