Studiu: Rata de diagnostic a cancerului mamar a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii cinci ani

 

Rata de diagnostic a cancerului mamar a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii cinci ani, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat de un centru privat de sănătate din România în perioada 2011-2016.

Dacă în 2012 se diagnostica câte un caz la trei zile, studiul efectuat pe un eşantion de 22.620 de paciente cu vârste cuprinse între 15 – 88 de ani a arătat că în prezent diagnosticul de cancer de sân este pus aproape zilnic. De altfel, mai puţin de 10% dintre paciente au avut sâni perfect sănătoşi, restul fiind diagnosticate cu leziuni benigne sau maligne. În ceea ce priveşte stadiul în care cancerul a fost depistat, una din trei formaţiuni canceroase a fost identificată în stadiu evolutiv mediu-avansat ca urmare a neefectuării de rutină a mamografiei sau ecografiei mamare.
La baza acestui studiu a stat clasificarea BI-RADS (Breast Imaging and Data System) introdusă de Colegiul American de Radiologie și utilizată internaţional. De asemenea, pentru ca rezultatele şi interpretările studiului să fie valide, au fost considerate cazuri de cancer mamar leziunile BI-RADS cu stadiile 4B, C, 5 şi 6, adică acele leziuni cu suspiciune înaltă sau cu un aspect înalt sugestiv de malignitate – dovedite histo-patologic, se mai precizează în comunicat.
În total au fost depistate 1.105 cazuri de cancer la sân, dintre care un sfert (245 de paciente) au fost diagnosticate în rândul femeilor tinere cu vârste sub 40 de ani.
„Nicio femeie nu ar trebui să lase la voia întâmplării sănătatea sânilor săi, având în vedere că neoplasmul mamar, deşi este cel mai frecvent cancer la femei, este unul dintre puţinele forme de cancer care, atunci când este depistat precoce, poate fi tratat cu succes în aproape toate cazurile. Din păcate, cel mai mare procent dintre pacientele noastre nu îşi fac mamografia sau ecografia mamară de rutină şi ajung la control după ce sesizează apariţia unui nodul mamar sau a altor modificări ale sânului, moment în care şansele de vindecare sunt deja mai mici. Noi suntem încrezători că, printr-un efort comun de educare şi informare, putem creşte numărul femeilor care fac controale de prevenţie şi astfel, prin supraspecializarea echipei noastre medicale şi prin aparatura de ultimă generaţie, le putem ajuta cu un diagnostic precoce şi corect în cazul apariţiei unei afecţiuni.  Depistând formaţiuni de ordinul milimetrilor, pacienta are acces la cel mai eficient și non-invaziv tratament”, adaugă dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie și imagistică medicală.
Pentru depistarea precoce a cancerului mamar la femeile cu vârsta de peste 40 de ani este unanim acceptată mamografia. Este important de menţionat faptul că introducerea mamografiei pentru screening-ul cancerului mamar a dus la scăderea mortalităţii cu peste 30% în ţările în care s-au implementat programe naţionale de screening. Potrivit specialiştilor, ecografia mamară este prima metodă de examinare a sânilor în cazul femeilor cu vârsta sub 40 de ani, a femeilor gravide sau al celor care alăptează și este metoda preferată pentru investigarea inflamațiilor sau infecțiilor mamare acute (numite mastite sau abcese mamare), precum și a traumatismelor mamare.
Sursa: SanatateaTV