Imunitatea bebelusilor in sezonul rece

In anotimpul rece apar racelile. Pentru a intelege cum se produc ele trebuie sa stim cateva lucruri despre imunitate. Imunitatea reprezinta starea de a avea suficienta aparare biologica pentru a evita imbolnavirile de orice fel. Cand exista imunitate, organismul poate lupta impotriva infectiilor sau bolilor si poate impiedica microbii sa patrunda. Sistemul imunitar este capabil sa detecteze agentii invadatori si sa-i memoreze pentru a putea reactiona rapid atunci cand ii va mai intalni. Sistemul nostru imunitar poate recunoaste foarte usor ceea ce este al lui, dar si ceea ce nu ii apartine. Imunizarea este un procedeu, natural sau artificial, ce are rolul de a induce unui organism rezistenta la microbi sau virusuri.

Cauzele scaderii imunitatii
Una dintre cauze poate fi schimbarea vremii. Cea mai solicitanta perioada este cea in care se face trecerea de la sezonul cald la cel rece. Totodata, scaderea imunitatii poate sa apara si atunci cand copilul intra in contact cu alti pitici, la cresa. Un alt factor care determina scaderea imunitatii este stresul. Orice schimbare brusca de mediu sau a stilului de viata poate influenta in mod negativ sistemul imunitar al celor mici.

Metode de imunizare la cei mici
Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute metode de a creste imunitatea bebelusului. Exista o multime de produse bogate in aceasta vitamina ce pot ajuta micutul sa lupte eficient impotriva bolilor. Cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele si legumele. Ca fructe putem aminti merele, papaya, capsunile, kiwi, afinele si grepfruitul, iar ca legume ardeii grasi, broccoli, cartofii dulci, dar si produsele pe baza de soia. Cei mai multi copii nu vor putea sa manance suficient de multe fructe si legume pentru a le creste imunitatea. Se recomanda vitamina C si echinacea. Bebelusii sub un an pot lua 150 de miligrame de vitamina C, de 2 ori/zi. Produsele apicole sunt cunoscute pentru puterea lor de a apara organismul, asa ca ele trebuie introduse in alimentatia celui mic. Mierea contine enzime, saruri minerale, aminoacizi si vitamine ce ajuta organismul plapand al bebelusului sa lupte cu microbii si virusurile.

Suplimentele nutritive
Suplimentul cu echinacea este foarte eficient pentru piticii de doar cateva luni. Rolul lui este de a intari sistemul imunitar, de a mari rezistenta la infectiile cailor respiratorii si are un efect de preventie asupra organismului celui mic.