Nivelul cortizolului din firele de par ale femeilor care fac tratament FIV poate prezice sansele de reusita a sarcinii

Nivelul cortizolului sau „hormonul stresului” măsurat din firele de păr ale femeilor care urmează un tratament de fertilizare in vitro (FIV) poate prezice probabilitatea ca acestea să rămână însărcinate, au arătat oamenii de stiință ai Universității din Nottingham.
Într-un nou studiu realizat în acest sens, au fost luate sub observație 134 de femei care urmau un protocol de tratament pentru fertilizarea in vitro (FIV). Aceste femei au fost distribuite în două grupe, cărora li s-au măsurat nivelurile de cortizol atât din saliva, din două în două zile, cât și din părul din spatele capului. Diferențele dintre cele două metode au arătat că femeile care prezentau niveluri crescute de cortizol măsurate din firele de păr au prezentat cu aproape o treime mai puține șanse de a concepe un copil.

Prin această tehnică medicii au posibilitatea de a măsura funcția hormonală cumulativă pentru ultimele 3-6 luni. Altfel spus, măsurarea nivelului de cortizol din firele de păr reprezintă o măsură mai fiabilă a funcției hormonale, comparativ cu alte tehnici care utilizează salivă, sânge și urină, dar care măsoară doar nivelurile pe termen scurt ale hormonului.

Sursa: SanatateaTV