Pavel Filip: Este important să construim o Moldovă bazată pe valorile europene

Este foarte important să construim o Moldovă bazată pe valorile europene, a declarat duminică, după ieșirea de la urne, premierul Pavel Filip, care și-a exprimat convingerea că alegerile prezidențiale vor fi corecte.

„Avem un exercițiu foarte important astăzi, un exercițiu care nu a mai avut loc în Republica Moldova de 20 de ani: alegerea directă a președintelui. Ar fi bine ca toată lumea să participe la aceste alegeri, contribuind astfel la dezvoltarea democrației în Republica Moldova”, a afirmat Filip în fața presei, după ce a votat într-o secție din Chișinău.

„Am votat cu gândul că viitorul președinte va înțelege foarte bine contextul prin care trece Republica Moldova și va contribui de comun acord cu toții la modernizarea Republicii Moldova, la revenirea Republicii Moldova la un alt nivel”, a mai declarat prim-ministrul, făcând referire în special la revenirea țării pe piața financiară internațională.

El și-a mai exprimat convingerea că scrutinul prezidențial nu va fi marcat de probleme, „pentru că am dispus toate măsurile cu colegii de la guvern ca aceste alegeri să aibă loc într-un mod transparent și corect”. Filip a adăugat că peste 3.000 de observatori s-au înregistrat pentru a monitoriza scrutinul, dintre care mai mult de 500 sunt observatori internaționali.

Premierul a subliniat de asemenea că „este foarte important, așa cum ne-am propus de comun acord, să construim o Moldovă bazată pe valorile europene”.

Cetățenii Republicii Moldova votează duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale, favoriții în sondaje fiind Igor Dodon, liderul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidatul unic proeuropean al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când președintele țării este ales prin vot direct, până acum fiind votat de Parlament.

Dezvăluirea în 2015 a dispariției unui miliard de dolari din trei bănci a dus la proteste de stradă, iar Fondul Monetar Internațional (FMI) și Uniunea Europeană (UE) au oprit atunci ajutorul pentru Republica Moldova, o țară cu 3,5 milioane de locuitori.

Guvernul condus de Pavel Filip, care a venit la putere în luna ianuarie în contextul protestelor de stradă, așteaptă însă să primească în scurt timp o tranșă de circa 180 de milioane de dolari din partea FMI.