Tăriceanu, despre alegerea lui Trump: Nu trebuie neapărat să fie pusă în categoria surprizelor și să stârnească teamă

 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii „nu trebuie neapărat să fie pusă în categoria surprizelor și să stârnească teamă”.

„Până la urmă este expresia voinței majorității americanilor care trebuie respectată, pentru că așa este în democrația corectă. Așa ar trebui să fie și la noi”, a afirmat miercuri Tăriceanu pentru AGERPRES.

Tăriceanu consideră că electoratul american a văzut dintr-o perspectivă nouă maniera de a face politică.

„Faptul că o serie de subiecte care până acum erau considerate ca făcând parte din categoria politically correct au fost puse în discuție cu ocazia alegerilor din SUA și ceea ce pentru unii era văzut dintr-o anumită perspectivă, pentru majoritatea americanilor pare a oferi o altă perspectivă decât cea emanată până în prezent. Iar aici cred că ar trebui și noi românii să tragem anumite concluzii”, a spus Tăriceanu.

Tăriceanu a mai precizat că nu crede că alegerile din SUA au de ce să influențeze relațiile cu România.

„Consider că relațiile dintre România și SUA vor rămâne aceleași, bazate pe un parteneriat strategic. România este un aliat de nădejde al SUA și am dovedit-o, așa cum SUA a dovedit-o față de România. Cred că în continuare relațiile vor funcționa la același nivel foarte bun la care au funcționat și până acum”, a mai spus Tăriceanu.

Copreședintele ALDE și-a exprimat convingerea că „America are o anumită consecvență și stabilitate în ceea ce privește politica externă”. Călin Popescu-Tăriceanu a mai spus că nu crede că rezultatul alegerilor din SUA „va influența scrutinul din România”.

„Nu există nici un motiv pentru a gândi astfel”, a spus copreședintele ALDE.

Republicanul Donald Trump a fost ales președinte al Statelor Unite ale Americii, conform agențiilor internaționale de știri. El și-a asigurat cele 270 de voturi în Colegiul Electoral necesare pentru a câștiga președinția, învingând-o pe democrata Hillary Clinton.