Majoritatea germanilor susțin intenția Angelei Merkel de a candida din nou la postul de cancelar

 

Aproximativ două treimi dintre germani salută faptul că actualul cancelar Angela Merkel intenționează să candideze pentru un nou mandat în această funcție la alegerile parlamentare din Germania, prevăzute pentru toamna anului viitor, relevă un sondaj Politbarometer, publicat vineri de postul de televiziune ZDF, transmite DPA.

Astfel, sondajul arată că 64% dintre germani susțin decizia lui Merkel de a candida pentru al patrulea mandat de cancelar, hotărâre susținută de 89% dintre simpatizanții partidului său, Uniunea Creștin-Democrată (CDU).

Unul din trei germani se opun candidaturii Angelei Merkel pentru un nou mandat de șef al executivului de la Berlin.

În ceea ce îi privește pe social-democrații germani, același sondaj indică faptul că 51% dintre germani susțin o eventuală decizie a actualului președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, de a candida la postul de cancelar al Germaniei.

Schulz a anunțat joi că intenționează să revină în politica germană anul viitor. Cotidianul german Sueddeutsche Zeitung a relatat că el va fi principalul candidat al Partidului Social Democrat (SPD) pentru landul Renania de Nord — Westfalia la viitoarele alegeri federale.

Cancelarul Germaniei este ales prin vot secret de Bundestag (camera inferioară a legislativului german), după ce noii deputați germani își preiau mandatele în urma alegerilor. Data exactă a scrutinului nu a fost deocamdată stabilită.

Sondajul a fost realizat telefonic pe un eșantion reprezentativ de 1.258 de persoane, în perioada 22-24 noiembrie.