Johannes Hahn: Serbia poate conta pe UE, întrucât suntem în aceeași barcă

Serbia poate conta pe Uniunea Europeană, întrucât „suntem în aceeași barcă și trebuie să lucrăm împreună”, a declarat, luni la Belgrad, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri în vederea extinderii Johannes Hahn, relatează Tanjug.

După semnarea unui acord între Serbia și UE privind reforma administrației publice, Hahn a spus că Serbia nu are altă opțiune decât integrarea europeană, subliniind că două treimi dintre exporturile sârbe au ca destinație țări membre ale blocului comunitar.

”Acest lucru arată cât de solide sunt legăturile, pe care trebuie să le îmbunătățim, iar pentru asta avem nevoie de sprijinul cetățenilor Serbiei și ai UE”, a adăugat oficialul european.

La rândul său, premierul sârb Aleksandar Vucic a mulțumit Bruxelles-ului pentru sprijinul în valoare de 80 de milioane de euro pentru reforma administrației publice sârbe, estimând că și Uniunea Europeană poate conta pe Serbia.

”Rezultatele noastre sunt bune până acum, dar dacă vrem ca ele să fie durabile și dacă dorim progrese suplimentare, avem nevoie de reformă și schimbare”, a afirmat Vucic, în conferința de presă comună cu comisarul european Johannes Hahn.

Negocierile de aderare a Serbiei la UE, împărțite în 35 de capitole pe diferite domenii, au fost lansate în decembrie anul trecut.

Ultimul capitol, cu privire la relațiile cu Kosovo, este unic în cazul Serbiei din cauza relațiilor sale cu fosta provincie pe care Belgradul refuză să o recunoască. De asemenea, cinci dintre statele membre ale UE — Spania, Grecia, Cipru, România și Slovacia — nu recunosc independența Kosovo.