Ședința de plen a Camerei Deputaților nu s-a ținut din lipsă de cvorum

Ședința de plen a Camerei Deputaților în care urma să se dezbată și să se voteze cererea DNA privind efectuarea urmăririi penale a deputatului Eugen Bejinariu nu a putut avea loc luni din cauza lipsei de cvorum.

Președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a anunțat că nu există cvorum de ședință.

Potrivit lui Iordache, lista de prezență a fost semnată de 70 de deputați, dar în sală erau 64.

Deputatul independent Remus Cernea a criticat absența colegilor și și-a făcut „un ultim selfie” cu sala de ședințe goală.

„Din nou este deplorabil că suntem atât de puțini. Este ultima ședință a actualei legislaturi, ar fi trebuit să dovedim responsabilitate, să venim la serviciu, să ne facem treaba de deputați pentru care am fost aleși. Din nefericire, iată, suntem doar 50-60, însă în parcare este plin de mașini și am văzut mulți colegi care au venit, probabil se dă suma forfetară, au venit să ridice probabil suma forfetară, iar apoi au plecat. Am văzut mulți colegi plecând, neintrând în sala de plen, iar alții probabil că sunt în campanie cerându-le cetățenilor votul pentru un nou mandat în care să lipsească. De aceea, dați-mi voie să fac un ultim selfie la această ultimă ședință, un selfie istoric cu sala de plen goală”, a spus Cernea.

Florin Iordache a replicat că suma forfetară se dă pe data de 19. „Deci, chestiunea cu suma forfetară nu este valabilă”, a adăugat el.

Liderul grupului UDMR, Mate Andras, a afirmat, la rândul său, că rolul omului politic în campania electorală este de a strânge voturile alegătorilor.

„Se cunoaște foarte bine că în campania electorală mulți colegi lucrează în teritoriu și ăsta e rolul omului politic — de a strânge voturile în campanie. Eu nu pot să spun că sunt vinovați cei care nu au venit și nu e corect acum să ne certăm între noi pentru că unii lipsesc. Eu cred că, totuși, în campania electorală rolul deputatului și senatorului este de a da socoteală acasă, la alegători, și să strângă voturi. (…) Vă urez tuturor celor care mai candidați mult succes și celor care nu activitate fructuoasă în cealaltă parte a vieții. Cei care părăsesc viața politică cred că vor avea o viață mai ușoară”, a spus Mate Andras.

Președintele Comisiei pentru industrii, Iulian Iancu, le-a urat celor care poartă numele de Nicolae „La mulți ani”, iar Florin Iordache le-a cerut „să fie cuminți ca să le pună ceva în ghetuțe” Moș Nicolae.

„Dați-mi voie să vă mulțumesc pentru întreaga activitate pe care am desfășurat-o împreună, celor care candidează mult succes în alegeri, celor care nu mai candidează mult succes în activitatea cotidiană. Dați-mi voie să fiu bucuros că am fost coleg cu dumneavoastră în acest mandat de patru ani, să vă dea Dumnezeu sănătate. Ținând cont că avem un cvorum de lucru de 63, declar ședința închisă”, a transmis Iordache, în finalul ultimei ședințe de plen a Camerei din această legislatură.

Deputații ar fi trebuit să dezbată și să voteze în această ședință cererea DNA privind efectuarea urmăririi penale în cazul deputatului Eugen Bejinariu, acuzat de abuz în serviciu în dosarul „Microsoft 2”.

A fost a doua oară când solicitarea DNA s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, săptămâna trecută ședința de plen fiind suspendată tot din lipsa cvorumului.