Turul ghidat al Revoluției din decembrie 1989 – o istorie povestită la fața locului

Peste 50 de persoane au participat, duminică, la Turul ghidat al Revoluției din decembrie 1989, în cadrul căruia Alexandru Binescu a prezentat evenimentele de atunci chiar în locurile în care acestea au avut loc.

Turul, care este organizat pentru a patra oară, a pornit de la kilometrul 0 din Piața Universității și a continuat în zona fostei „Baricade de la Inter”, sala Dalles, fostul CC al PCR, actualul sediu al MAI și la fântâna de la Universitate.

„Ne-am promis, ca în fiecare an, în semn de respect față de oamenii foarte curajoși care au luptat atunci pentru partea bună a Revoluției, să facem acest tur. Ne-a venit ideea ca poveștile particulare ale oamenilor să fie cunoscute pentru a ști ce era în sufletul lor, cum au gândit, ce i-a determinat să fie atât de curajoși”, a declarat duminică, pentru AGERPRES, Alexandru Binescu, membru al Asociației București.

Cei prezenți, în cea mai mare parte tineri sub 35 de ani, au ascultat istoria României socialiste din anii ’80, evenimentele din decembrie 1989, începând cu tentativa de revoltă de la Iași din 14 decembrie, încercarea de evacuare a lui Laszlo Tokes din 15 decembrie, continuând cu evenimentele de la Timișoara din 16-20 decembrie și cele de la București, de după 21 decembrie.

Alexandru Binescu a precizat că poveștile prezentate au fost documentate prin intermediul Asociației „21 Decembrie 1989”, al cărei președinte, Teodor Mărieș, a fost și el prezent duminică și a povestit câteva din întâmplările trăite la Revoluție.

Au fost evocate și aspecte mai puțin cunoscute despre participanții la Revoluție, printre care artiști, profesori, membri ai galeriilor de fotbal, rockerii și punkerii de la Romană, muncitorii care cântau „Deșteaptă-te, Române!” în timp ce se trăgea în ei.

Primul tur ghidat al Revoluției a fost organizat la București în 2009, în cadrul campaniei „Eroii Nu Mor Niciodată!”.

www.agerpres.ro