Mihail Gorbaciov: Lumea pare că se pregătește de război

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov avertizează, într-un articol de opinie publicat în revista Time, că amenințarea nucleară pare, din nou, reală și că lumea arată de parcă s-ar pregăti de război. El le cere președintelui american Donald Trump și liderului rus Vladimir Putin să ia măsuri pentru reducerea arsenalului nuclear mondial.

În articolul intitulat „Se pare că lumea se pregătește de război”, Mihail Gorbaciov scrie că „declarațiile politicienilor și ale liderilor militari sunt tot mai războinice, doctrinele de apărare sunt tot mai periculoase, iar comentatorii și personalitățile TV se alătură acestor coruri belicoase”.

Fostul președinte este de părere că liderul de la Washington și cel de la Moscova trebuie să prezinte în fața Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) o rezoluție menită să ducă la evitarea unui conflict nuclear.

„Cred că lui Donald Trump și Vladimir Putin trebuie să le revină inițiativa de a propune o astfel de rezoluție. Ei sunt președinții a două națiuni ce dețin peste 90% din arsenalul nuclear al lumii, prin urmare au o responsabilitate specială”, notează fostul lider al URSS.

Gorbaciov lansează și un avertisment cu privire la faptul că armele de distrugere în masă au devenit tot mai ieftine și mai ușor de procurat. „Se găsesc cu ușurință bani pentru arme sofisticate a căror putere este comparabilă cu cea a armelor de distrugere în masă: submarine care, cu o singură salvă, pot nimici jumătate de continent, sisteme de apărare anti-rachetă care subminează stabilitatea strategică”, mai menționează ultimul lider sovietic în articolul din Time.