Israel: Knessetul amână votul privind legalizarea statutului a 4.000 de locuințe ale coloniștilor în Cisiordania ocupată

Parlamentul israelian (Knesset) a amânat pentru începutul săptămânii viitoare votul în cazul proiectului de lege controversat ce ar permite trecerea în legalitate a 4.000 de locuințe construite fără autorizație de coloniști pe terenuri private palestiniene în Cisiordania ocupată, transmite AFP.

Knessetul începuse luni examinarea în a doua și a treia lectură a proiectului, aprobat în primă lectură la începutul lui decembrie.

Textul, înaintat de lobby-ul pro-coloniști, ar permite declararea ca terenuri israeliene a terenurilor private palestiniene pe care israelienii au construit fără autorizație, proprietarii palestinieni urmând să primească despăgubiri financiare sau alte terenuri.

Textul ar permite trecerea în legalitate, din punctul de vedere al dreptului israelian, a aproape 4.000 de locuințe israeliene construite în colonii recunoscute de autoritățile israeliene sau în colonii așa-zis ‘sălbatice’, conform organizației israeliene anticolonizare ‘Pacea acum’. Potrivit acesteia, este vorba despre exproprierea a cel puțin 800 de hectare de terenuri ale palestinienilor.

Textul îi alarmează pe apărătorii cauzei palestiniene și comunitatea internațională, în timp ce Organizația pentru Eliberarea Palestinei a calificat-o drept ‘o declarație de război’.

Aceasta ar fi prima dată când statul israelian ar aplica legea civilă israeliană în Cisiordania, nu doar unor indivizi, ci și unor terenuri recunoscute ca palestiniene, susțin criticii textului, liderul Partidului Laburist, Isaac Herzog, afirmând că legea ar echivala cu o anexare.

Opoziția de stânga a obținut ca dezbaterile în ședință plenară să se prelungească până lunea viitoare, după ce inițial ceruse un termen de 38 de zile, potrivit site-ului Knessetului. Prin urmare, votul va avea loc cel mai devreme în noaptea de 6 spre 7 februarie, cu doar o zi înaintea termenului limită, 8 februarie, impus de justiția israeliană pentru demolarea coloniei ‘sălbatice’ Amona.

Soarta acestei colonii, construită pe terenuri private palestiniene, se află la originea directă a legii în dezbatere. În pofida presiunilor lobby-ului coloniștilor, aceștia nu au obținut salvarea Amonei prin textul de lege.

Toate coloniile israeliene sunt ilegale din punctul de vedere al dreptului internațional, majoritatea statelor lumii considerându-le un obstacol major în calea păcii între israelieni și palestinieni.