Teodorovici cere demisia președintelui Consiliului Fiscal; Ionuț Dumitru: Nu intru în dezbaterea politicianistă

Senatorul PSD Eugen Teodorovici a solicitat, marți, demisia președintelui Consiliului Fiscal Ionuț Dumitru, pe motiv că acesta lucrează și la Raiffeisen Bank și ar putea avea un interes în a emite opinii negative față de buget, față de absorbția fondurilor europene.

În replică, președintele Consiliului Fiscal Ionuț Dumitru a spus că nu dorește să intre într-o dezbatere politicianistă și că legea 69/2010 nu prevede nicio incompatibilitate de acest gen.

„Aici am o întrebare, nu retorică pentru că în urma ei vreau să vă cer și demisia dumneavoastră. Nu o luați personal. Mă întreb: dumneavoastră lucrați la Raiffeisen Bank? Corect. Ministerul de finanțe se împrumută în piață, titluri de stat. Întrebarea este așa: Oare prețul, costul titlurilor de stat poate să varieze în piață în funcție de situația macroeconomică sau de previziunile pe o anumită perioadă? Corect. Presupun că da. Atunci dumneavoastră aveți vreun interes în a emite opinii negative față de buget, față de absorbția fondurilor europene, față de tot ce ține de partea de fiscal și bugetar. Tocmai atunci când Raiffeisen Bank vine și se împrumută în piață, știind de fapt care este situația macroeconomică, într-un fel creează confuzie în piață, toți ceilalți vin cu o altă ofertă de preț pentru aceste titluri de stat, după care dvs. luați exact…, nu știu, e o presupunere”, a afirmat Teodorovici, la ședința Comisiilor parlamentare de buget—finanțe.

Teodorovici a spus că instituția Consiliului Fiscal ar trebui să prezinte toate elementele, nu doar opinii negative.

„Eu aș vrea să verificăm în cadrul comisiei dacă acest lucru este adevărat sau se confirmă ceea ce spun eu și, dacă este așa, să vă solicităm demisia, pentru că nu puteți să fiți, nu o luați personal. (…) Rugămintea mea ar fi ca această instituție să fie totuși…, măcar să prezinte (…) o opinie cu toate elementele și bune și mai puțin bune și poate și propuneri, nu doar opinii negative că asta doar poate da apă la moară unora care sunt mai mult contabili, decât oameni care vor să-și asume anumite decizii și din păcate pentru instituția pe care o reprezentați din 2012 încoace eu nu am văzut o opinie exact cum dumneavoastră ați prezentat-o”, a adăugat Teodorovici.

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a răspuns că, în privința posibilității existenței unui conflict de interese, nu dorește să intre într-o dezbatere politicianistă.

„Nu intru în dezbaterea politicianistă. Eu cred că ar trebui să ne uităm la lege și legea 69 după care funcționăm nu prevede nicio incompatibilitate din punctul ăsta de vedere. Numai incompatibilitățile politice se iau în calcul, nu am nicio rudă, nu sunt în partid politic, nu am fost implicat în nicio activitate politică, deci haideți să lăsăm politicianismul la o parte”, a spus Dumitru.

El a menționat că legea 69/2010 prevede că nu poate fi nominalizată pentru a face parte din Consiliul Fiscal persoana care cu 4 inainte de nominalizare a deținut o funcție în cadrul Guvernului și nu este cazul său. De asemenea, la Consiliul Fiscal nu poate fi numită o persoană care cu 4 ani înainte a fost membru al Parlamentului sau Parlamentului European sau a deținut o funcție de conducere în cadrul unui partid politic și nici acesta nu este cazul său, a adăugat Dumitru.

Ionuț Dumitru a fost audiat în comisiile de buget, finanțe în legătură cu ancheta privind rectificările bugetului pe 2016.