Studiu: Obezitatea morbida in copilarie poate avea cauza genetica

Obezitatea morbidă în rândul copiilor aflați în perioada copilăriei poate avea drept cauză anumite modificări genetice, se arată într-un studiu al Universității Cambridge (Marea Britanie).

Oamenii de știință au scanat materialele genetice a 7000 de copii, dintre care 300 cu obezitate morbidă pentru a identifica prezența vreunei mutații în ADN, adică numărul de copii variante. Acestea din urmă reprezintă fragmente mari de ADN, fie duplicat fie șters din genele noastre (unii oamenii de știință consideră acest tip de mutație poate juca un rolIMPORTANT în bolile genetice).
Rezultatele au arătat că anumite părți ale genomului lipsesc în cazul pacienților cu obezitate severă. Astfel, cercetătorii au constatat că o parte a cromozomului 16 poate fi ștearsă în anumite familii, precum și că persoanele cu această modificare a ADN-ului prezintă obezitate severă începând cu o vârstă fragedă. Mai precis, o genă aflată pe cromozomul 16 (numită SH2B1) joacă un rol esențial în reglarea greutății și a nivelului de zahăr din sânge. Persoanele care prezintă această deleție (ce implică gena SH2B1) au prezentat apetit alimentar crescut și, astfel, au câștigat în greutate foarte ușor.
Aceste rezultate sunt utile pentru diagnosticarea obezității morbide din copilărie, patologie care a fost uneori supradiagnosticată sau subevaluată.

La nivel global, în anul 2015 numărul copiilor sub varsta de cinci ani supraponderali și obezi a fost de peste 42 de milioane, au arătat datele Organizației Mondiale a Sănătății.

Sursa: SanatateaTV