Zaharul adaugat in diverse alimente si bauturi racoritoare este peste limita dozei zilnic recomandate

Zaharurile se pot găsi natural în fructele (sub numele de fructoză) și lapte (sau lactoză). Zaharurile adăugate contribuie cu zero nutrienți, iar de mai multe ori se adaugă calorii, prin care se poate duce la câștigul în greutate sau chiar obezitate – mecanisme prin care se reduce sănătatea inimii.
Printre alimentele enumerate de Asociația Americană a Inimii (AHA) în care se află o cantitate crescută de zahăr adăugat se numără băuturi răcoritoare, bomboane, jeleuri, prăjituri, biscuiți, plăcinte și băuturi din fructe, deserturi și produse lactate (înghețată, iaurt îndulcit și lapte îndulcit), precum și unele cereale.
Zahărul adăugat de industria alimentară în diverse alimente și băuturi răcoritoare este peste limita dozei zilnice recomandate, atenționează AHA.
Într-un gram de produs se găsesc patru calorii, iar dacă un produs are 15 grame de zahăr pe porție, atunci sunt 60 de calorii doar în această situație – fără să se pună la numărătoare celelalte ingrediente ale aceluiași produs. De exemplu, 1 lingură de ketchup conține aproximativ 4 grame de zaharuri adăugate, iar o singură cutie de suc îndulcit cu zahăr conține până la 40 de grame (în jur de 10 lingurițe!) de zahăruri adăugate.
Nevoia de zahăr diferă în funcție de sex, astfel că doza zilnică recomandată pentru femei este 25 grame de zahăr (adică 6 lingurițe, care înseamnă 100 calorii), în timp ce pentru bărbați, AHA indică 36 grame, adică 9 lingurițe sau 150 de calorii.
În plus, AHA indică faptul că pentru a spune dacă un produs alimentar procesat conține zahăruri adăugate, persoanele trebuie să se uite în lista de ingrediente, unde  zahărul apare sub multe alte nume. Astfel, în afară de acele denumiri care se termină în „-oză” (maltoză sau zaharoză), mai există și alte denumiri ale zahărului – sirop de porumb bogat în fructoză, melasă, zahăr din trestie de zahăr, îndulcitor de porumb, zahăr brut, sirop, miere sau concentrate de sucuri de fructe, caramel, sorbitol, manitol, xylotol. În plus, persoanele trebuie să cunoască faptul că informațiile de pe etichetă sunt afișate la numărul de 2.000 de calorii, însă acest necesar diferă de fiecare persoană. Mai precis, unele persoanele au nevoie de mai mult de 2.000 de calorii, iar altele de mai puțin –  în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate, precum și dacă aceste persoane încearcă să piardă din greutate, să câștige sau să-și mențină greutatea.
În Europa, consumul zahărului în rândul adulților variază de la aproximativ 7-8% din aportul energetic total (în țări precum Ungaria și Norvegia), la 16-17%, în țări precum Spania și Regatul Unit, se menționează într-un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În plus, consumul zahărului în cazul copiilor poate ajunge de la 12% în țări precum Danemarca, Slovenia și Suedia, la aproape 25% în Portugalia.

De aceea, OMS sfătuiește populația să reducă aportul de zaharuri la mai puțin de 10% din energia totală.

Sursa: SanatateaTV