PNL solicită respingerea urgentă a OUG 13

Liberalii au solicitat joi conducerii Senatului introducerea pe ordinea de zi a plenului a Ordonanței de Urgență 13/2017, cu scopul de a fi respinsă în regim de urgență, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit comunicatului, solicitarea a fost înregistrată de liderul grupului senatorilor PNL, Mario Oprea, astfel încât în prima sa reuniune Biroul Permanent al Senatului să dispună Comisiei juridice depunerea raportului asupra OUG 13 și înscrierea pe ordinea de zi a plenului pentru a fi respinsă.

Liberalii consideră că orice altă abordare asupra parcursului legislativ al OUG 13 „ridică mari semne de întrebare în privința intențiilor reale ale majorității parlamentare”.

„Subliniem acest fapt, întrucât soluția cea mai simplă pentru a elimina suspiciunile asupra readucerii în vigoare a OUG 13 este tocmai respingerea prin proiect de lege de către Parlament în cel mai scurt timp. În acest sens, este necesar ca ulterior eventualei respingeri în Senat a OUG 13 Camera Deputaților să decidă în calitate de for decizional”, explică liberalii.

Aceștia menționează că procedura parlamentară impune ca toate ordonanțele de urgență, indiferent dacă acestea se mai află sau nu în vigoare, să își încheie parcursul legislativ, fie printr-o lege de aprobare, fie printr-o lege de respingere.

„Același regim a fost aplicat și în precedentele situații în care ordonanțele de urgență au fost abrogate, prin intermediul altor ordonanțe de urgență, și cu toate acestea au fost respinse în cele din urmă prin lege. Același traseu legislativ poate fi identificat și în cazul ordonanțelor de urgență declarate în integralitate neconstituționale”, conchid liberalii.