Activitățile sportive pot fi prescrise de medicii din Franța, prin rețetă medicală

Medicii generaliști din Franța pot prescrie, prin rețetă medicală, o activitate sportivă adaptată pacienților lor care suferă de afecțiuni de lungă durată, în urma unei măsuri intrate în vigoare începând de miercuri, 1 martie, informează CNEWS Matin.

De această inițiativă ar putea beneficia cei 10-11 milioane de pacienți francezi diagnosticați cu boli precum cancere, diabet de tipul 1 și 2, fibroză chistică, scleroză în plăci sau boala Parkinson, dar și victimele accidentelor vasculare cerebrale. În urma acestei măsuri, ce se regăsește în legea sănătății din ianuarie 2016, pacienților li se permite să „adopte un stil de viață activ din punct de vedere fizic pe baza unei reglementări legale pentru reducerea factorilor de risc și a limitărilor funcționale determinate de afecțiunile de lungă durată.

Potrivit procedurii reglementate strict, medicii vor completa în rețetele-tip, diferite de cele uzuale, mențiunile cu privire la activitatea motrică adaptată (AMA) necesară. Ulterior, sesiunile prescrise vor fi efectuate sub supravegherea specialiștilor în ergoterapie, kineziterapie sau a instructorilor sportivi (…) care, la rândul lor, „vor transmite periodic un raport cu privire la evoluția activității motrice adaptate medicilor care le-au prescris”.

Majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății din Franța au subliniat beneficiile acestei inițiative, însă și-au exprimat totodată îngrijorarea cu privire la posibilitățile financiare ale pacienților deoarece ședințele sportive prescrise prin rețetă nu vor fi decontate prin serviciul de asigurări sociale. Prin urmare, pacienții afectați trebuie să verifice la nivelul autorităților locale sau al societăților mutuale de asigurări dacă pot beneficia de compensații pentru activitățile sportive prescrise.

Această măsură s-a arătat benefică în urma testelor realizate, începând din 2012, în Strasbourg și alte localități din Franța, care au demonstrat că activitatea fizică a îmbunătățit viața pacienților diagnosticați cu diabet și cancer, precizează și L’Equipe și The Connexion.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, stilul de viață sedentar reprezintă un risc major pentru sănătate și este a patra cea mai importantă cauză de mortalitate prematură, 3,2 milioane de decese fiind înregistrate anual din cauza lipsei de exercițiu fizic, mai arată The Connexion.