Tăriceanu: Spre deosebire de alte instituții de forță, structurile din MAI nu au încercat să facă jocuri politice

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, prezent la ședința de evaluare a activității Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2016, a susținut că, spre deosebire de alte instituții de forță, structurile din MAI nu au încercat să facă jocuri politice și nici nu au avut „statutul de vedetă” în media.

 

„Știm că Poliția Română își face datoria atunci când nu este plină presa cu știri despre activitatea lor, atunci când instituția este mai interesată să acționeze în slujba cetățeanului, nu să poarte războaie politice cu media. Într-un stat normal, instituțiile de forță nu își etalează trofeele obținute, nu fac defilare prin fața cetățenilor sau prin fața mass-media. Apreciez că, spre deosebire de alte instituții de forță, structurile din MAI nu au încercat să facă jocuri politice. Drumul spre normalitate, despre care s-a tot vorbit de la începutul acestui an, are la bază o colaborare între instituțiile statului, un respect între acestea și nu o pândire după colț”, a declarat, miercuri, Tăriceanu.

El a afirmat că modul în care structurile MAI au evoluat în ultimii ani și performanțele obținute arată că România are instituții de asigurare a ordinii publice competente și capabile să intervină pentru sprijinirea cetățenilor.

„Ca liberal și susținător al democrației, vreau să vă felicit pentru faptul că, deși reprezentați un minister care dispune de mijloace de forță, ați acționat cu respect pentru drepturile și libertățile cetățenilor. Spre deosebire de alte instituții de forță, iată, MAI nu a făcut abuz de forță. O Românie sigură este o țară în care cetățeanul se simte protejat de instituțiile statului și nu este victimă a abuzurilor. Este un pas pe care toate instituțiile din România trebuie să îl facă și pe care MAI l-a făcut deja”, a declarat președintele Senatului.

Tăriceanu și-a oferit sprijinul pentru ca structurile din cadrul MAI să își păstreze independența și obiectivitatea. El a felicitat instituțiile implicate pentru asigurarea desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și generale de anul trecut.

Președintele Senatului a remarcat și măsurile luate pentru a îmbunătăți managementul situațiilor de criză.

„Tragedia de la Colectiv a atras atenția asupra unui aspect crucial din activitatea dumneavoastră și anume managementul situațiilor de criză. Ați dovedit în anii care au trecut de la acea tragedie că v-ați luat rolul în serios pentru a vă îmbunătăți activitatea pe această zonă”, a spus el.

Potrivit lui Tăriceanu, MAI a fost unul dintre actorii luptei împotriva evaziunii fiscale și a criminalității economice. El a subliniat importanța prevenției, adăugând că o prevedere legislativă în domeniu ar duce la încurajarea corectitudinii și la descurajarea criminalității.

„O inițiativă importantă a Guvernului Grindeanu pe care atât partidul pe care îl conduc, cât și eu, personal, o vom sprijini este aceea privind adoptarea legii prevenției. (…) Este esențială pentru că schimbă paradigma relației dintre instituțiile statului și mediul de afaceri. De prea multe ori, reprezentanții mediului de afaceri autohton au vorbit despre faptul că sunt tratați ca vinovați de serviciu. Legea prevenției este necesară pentru că va ajuta oamenii să respecte legea și să își plătească în mod corect datoriile la stat”, a explicat Tăriceanu.
Președintele Senatului a adăugat că Poliția Română, Jandarmeria și celelalte structuri ale MAI au demonstrat că sunt la același nivel cu instituțiile similare din statele europene și NATO.

„Deși nu suntem parte a spațiului Schengen, România s-a comportat asemenea unui stat cu atribuții specifice celor din Schengen, iar MAI a dat dovadă de profesionalism într-o perioadă în care curentul migraționist s-a revărsat asupra Europei”, a spus el.