AHA atrage atentia ca suplimentele din ulei de peste nu previn bolile cardiovasculare, dar ar putea scadea usor riscul deceselor

Suplimentele din ulei de pește cu omega-3 pot scădea ușor riscul de deces după un eveniment cardiovascular (insuficiență cardiacă sau un atac de cord recent), dar acestea nu previn bolile de inimă, atrage atenția într-un comunicat de presă Asociația Americană a Inimii (AHA).
Într-un studiu din anul 2012 au fost înrolate aproximativ 18,8 de milioane de adulți din Statele Unite cărora specialiștii le-au recomandat să consume suplimente din ulei de pește omega-3 – suplimentele conțineau acid eicosapentanoic (EPA) și acid docosahexanoic (DHA), doua tipuri de acizi grași omega-3 esențiali.
Această cercetare a fost susținută de controversele care au înconjurat beneficiile pe care suplimentele din ulei de pește le aduc inimii, în decursul celor 15 ani de când AHA a sfătuit pentru prima dată persoanele că prin consumul lor se pot preveni bolile de inimă.
Rezultatele cercetării au fost următoarele:
· Acest consum a redus mortalitatea din cauza bolilor coronariene cu 10%;
· Persoanele care au suferit un infarct miocardic și care au luat suplimentele cu ulei de pește au prezentat cu 9% mai puține zile de spitalizare și decese;
· Nu există dovezi clare prin care să se ajungă la concluzia că suplimentele respective previn apariția bolilor cardiovasculare sau accidentul vascular cerebral (avc);
· Majoritatea specialiștilor nu recomandă ca suplimentele cu omega-3 să fie consumate de persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli de inimă sau avc.
Specialiștii AHA doresc ca prin această recomandare și informație să se clarifice confuzia publică care planează în media asupra suplimentelor de omega-3.

Aceștia subliniază că ar putea  exista anumite beneficii în urma consumului de suplimente din ulei de pește pentru anumiți pacienți, dar acestea nu apar în cazul tuturor, se mai menționează în același comunicat de presă.

Sursa: SanatateaTV