Breaking News

Turcan: MDRAPFE trebuie să ajute dezvoltarea comunităților, indiferent de culoarea politică a primarilor

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a solicitat miercuri Ministerului Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene să ajute dezvoltarea comunităților, indiferent de culoarea politică a primarilor.

„În ce privește Programul Național de Dezvoltare Locală, 30 de miliarde de lei este suma cu care se suplimentează bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale pentru credite de angajament. Aceste sume sunt suspicionate de a nu fi cheltuite în mod transparent, predictibil, ci într-un mod politizat. Termenul limită până la care se strâng proiectele din teritoriu pentru program este vineri, 16 martie. Autoritățile locale, primarii, transmit solicitările de dezvoltare pentru localitățile lor. Sunt proiecte care vizează apă-canal, școli, infrastructură, proiecte care țintesc direct pentru bunăstarea locuitorilor”, a declarat Turcan, într-o conferință de presă, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acesteia, acești bani trebuie cheltuiți într-un mod transparent.

„Există precedentul cu Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării care a alocat discreționar bani pentru dezvoltarea comunităților. În momentul de față, ministrul Dezvoltării este omul de încredere al domnului Dragnea, de aceea există temerea concretă că acești bani îi vor transforma pe primari în niște pioni care vor fi manevrați politic. Ministerul Dezvoltării trebuie să ajute dezvoltarea comunităților indiferent de culoarea politică a primarilor”, a spus Raluca Turcan.

PNL solicită Ministerului Dezvoltării Regionale ca proiectele să fie prezentate sintetic public, după ce vor fi colectate, astfel încât să poată avea acces oricine la nevoile de dezvoltare comunitară, a explicat liderul liberal.

„De asemenea, trebuie precizate foarte clar criteriile prin care vor cheltuiți acești bani, să spună ministerul dacă acești bani vor fi alocați pe criteriile stabilite de Banca Mondială sau se modifică. PNL solicită să se publice deciziile prin care banii vor fi alocați înainte de publicarea hotărârilor ministrului în Monitorul Oficial. În felul acesta, dacă există dezechilibre sau politizări fățișe în modul de alocare al banilor, oamenii pot să afle dinainte și pot să preîntâmpine un abuz. Dacă sunt îndeplinite aceste solicitări, PNL va avea garanția că Guvernul cheltuiește acești bani într-un mod eficient și care nu poate fi suspectat de politizare”, a menționat Turcan.