Ministrul Bodog continuă demersurile în sprijinul pacienților care au nevoie de transplant pulmonar

Spitalul ”Sfânta Maria” din București îndeplinește toate condițiile logistice pentru efectuarea operațiilor de transplant pulmonar, a declarat, joi, la Tulcea, ministrul Sănătății, Florian Bodog, care continuă astfel demersurile oficiale în sprijinul pacienților care au nevoie de transplant pulmonar.

”Concluzia, comunicată în scris de președintele Agenției Naționale de Transplant, dl. prof. Deac, este că la Spitalul ‘Sf. Maria’ există toate condițiile logistice pentru a se desfășura transplant. În același timp, am luat legătura cu dl. profesor Klepetko (de la centrul medical din Viena, n. red.) pentru continuarea programului de transplant pulmonar la Viena”, a declarat presei, joi, ministrul Bodog.

În paralel cu acest demers, ministrul Sănătății a menționat că, la inițiativa premierului României, Sorin Grindeanu, va discuta cu ministrul Sănătății din Austria pe tema transplantului pulmonar pentru pacienții români.

”În același timp, dl. profesor Deac va solicita Agenției Eurotranspalant prelungirea contractului. M-am angajat să semnez chiar eu acest contract pentru că doresc ca pacienții noștri să aibă în continuare acces la tratament în străinătate”, a mai spus ministrul Sănătății.

De asemenea, ministrul Bodog s-a asigurat că medicul Igor Tudorache dorește în continuare să se întoarcă în România.

”Nu a fost vorba despre o anchetă la Spitalul ‘Sfânta Maria’. Am declarat în urmă cu două săptămâni că mă voi asigura că acolo există condiții de securitate pentru pacienți. Eu și d-na primar Firea (primarul Capitalei, n. red.) suntem preocupați de siguranța pacienților la absolut orice act medical, motiv pentru care am solicitat Agenției Naționale de Transplant (ANT), alaltăieri seară, să trimită un expert acolo, altul decât cel care a fost la prima evaluare, și am trimis doi experți de la Direcția de Sănătate Publică, pentru a evalua dotarea”, a precizat ministrul Bodog.

Ministrul Sănătății, însoțit de parlamentari tulceni și membri ai comisiilor de Sănătate, Buget și Muncă din Parlament, s-a întâlnit joi, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Tulcea, cu medici care au prezentat problemele cu care se confruntă.

”Am ascultat toate probleme și vom încerca în limita posibilului și a bugetului să le rezolvăm. Le-am spus despre echipamentele care sunt contractate cu Banca Mondială și care vor veni aici. Este vorba despre trei aparate de anestezie pentru blocul operator și 47 de echipamente pentru Unitatea de Primire Urgențe. Am preluat problema legată de lipsa RMN-ului. În programul de guvernare, avem trecut acest lucru — un CT (computer tomograf, n.red.) și un RMN pentru fiecare spital județean, iar SJU Tulcea va fi în primul lot de unități care va beneficia de această dotare cu RMN”, a mai spus ministrul Sănătății.