Filip despre reforma sistemului de pensii: Toate ajutoarele sociale vor fi recalculate în avantajul pensionarilor

Peste 700 de mii de pensionari vor beneficia de noul sistem de pensii, care urmează să fie implementat din luna aprilie curent, iar peste 60 de mii de moldoveni care au activat în domeniul agricol se vor bucura de o creștere cu 200 de lei, sau cu 21 %, inclusiv plus 6,8 % indexare, a anunțat Pavel Filip, care a vorbit despre reforma acestui sistem și măsurile pe care le i-a Guvernul pentru un trai mai bun pentru cetățeni.

“Am vorbit despre implementarea reformei sistemului de pensii, care practic a doua etapă a intrat în vigoare la 1 aprilie și vor avea de beneficiat peste 710 mii de pensionari la care pensia va fi indexată cu 6,8 %”, a spus premierul la tradiționalul briefing de luni, al Partidului Democrat.

Oficialul a mai spus că pensia minimă la cei care au activat în domeniul agricol va fi majorată cu 200 de lei, sau cu 21 % și încă plus 6,8 % indexare.  “Vor beneficia peste 60 de mii de oameni de acest lucru”, a subliniat Filip.

De asemenea, șeful executivului a explicat că toate pensiile vor fi recalculate în avantajul pensionarilor. Potrivit lui Pavel Filip, de la 1 aprilie vor fi recalculate pensiile pentru cei care au intrat în sistem din anul 2001 până în anul 2008. “Aceasta ar fi ceva mai mult de 84 de mii de oameni”.

La final premierul a concluzionat că de la 1 aprilie se va introduce o nouă formulă de calcul și cei deja care intră în sistem vor avea o pensie mai mare în comparație decât cea care ar fi calculată într-o formulă veche, în medie cu 45 la sută. “Dar avem și situații în care această pensie se majorează cu până la 90 la sută”, a conchis oficialul.