Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a fost plasat astăzi în arest la domiciliu pentru 30 de zile, potrivit deciziei Judecătoriei Buiucani din capitală, informează MOLDPRES.

Hotărîrea a fost luată în lipsa lui Valeriu Triboi şi poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de trei zile.

Potrivit avocaților viceministrului Economiei, Valeriu Triboi pledează nevinovat. „Probele prezentate de procurori în instanță nu sînt suficiente pentru a fi aplicată o astfel de măsură preventivă. Ulterior, vom lua o decizie dacă vom contesta hotărîrea Judecătoriei Buiucani”, a precizat avocatul Artur Reguş.

La rîndul său, procurorul de caz, Dorin Compan, a specificat că „s-a cerut arestul la domiciliu din cauza stării de sănătate precare a suspectului. Valeriu Triboi nu a participat la ședință din cauza stării sănătății”, a declarat Compan.

Tot astăzi, Judecătoria Buiucani urmează să se pronunţe în privinţa măsurii de arestare pentru ceilalţi suspecţi reţinuţi în acest dosar.

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a fost reţinut acum trei zile de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) într-un dosar în care este bănuit de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari.

Potrivit Serviciului de presă al CNA, oficialul, prin intermediul unor terţe persoane, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, fondator al căruia este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape un milion de lei, iar ulterior a dat clădirea în locaţiune, pe o perioadă de 10 ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord. Mai tîrziu, prin abuz de putere, bănuitul ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul, dat în locaţiune, din contul acesteia. Potrivit documentelor administrate de anchetatori, pentru reparaţia clădirii au fost alocate patru milioane de lei.

În acelaşi dosar, au fost reţinute alte patru persoane, bănuite de complicitate. Oamenii legii au iniţiat o cauză penală. Dacă va fi găsit vinovat, viceministrul Economiei riscă amendă de la 67500 la 117500 lei sau închisoare de la doi la şase ani.