Kelemen Hunor: Viitorul României trebuie proiectat în continuare într-o Uniune cât mai puternică

Deputatul UDMR Kelemen Hunor a declarat joi că viitorul României trebuie proiectat în continuare într-o Uniune Europeană cât mai puternică.

„Viitorul României trebuie proiectat în continuare într-o Uniune cât mai puternică. Istoria ne-a demonstrat: dinspre Est niciodată nu a venit nici libertate, nici prosperitate, nici securitate și totuși a existat o singură excepție — securitatea comunistă, și ne-a marcat foarte adânc. După 10 ani de la aderarea noastră la UE, trebuie să ne punem câteva întrebări și trebuie să avem și răspunsurile. Ce s-a întâmplat cu așteptările cetățenilor noștri, în ce măsură suntem responsabili pentru eventualele dezamăgiri? Cei care au avut așteptări realiste nu au avut parte de prea multe motive de dezamăgire. Responsabilii pentru eventuale dezamăgiri, în mare, suntem noi înșine”, a afirmat Kelemen Hunor în plenul reunit al Parlamentului.

El a adăugat că există și o doză de frustrare din cauza aplicării dublei măsuri cu care am fost tratați de mai multe ori.

„Avem nevoie de mai multă Europă, avem nevoie de o Europă profundă, reformată, o Europă mult mai aproape de cetățenii săi. În contextul competiției globale, doar o Uniune mai puternică poate ieși învingătoare și poate asigura pacea, stabilitatea, prosperitatea, libertatea și prosperitatea față de cetățenii săi. Singure și pe termen lung, nici cele mai puternice state din continent nu ar putea reuși. Nu există alternativă. Ori vom reuși împreună, ori renunțăm la cel mai de succes proiect politic continental, însă în acest caz vom avea de pierdut iremediabil. O Uniune cu mai multe viteze, pe termen lung, ar fi un proces catastrofal, ar produce frustrări majore, ar împinge pe unii în căutarea altor soluții și ar însemna tensiuni și conflicte”, a încheiat el.