Tăriceanu le-a spus ambasadorilor statelor membre UE că lupta împotriva corupției nu trebuie să lase victime colaterale

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, le-a spus, marți, ambasadorilor statelor membre ale UE, la întâlnirea informală pe care a avut-o cu aceștia, că lupta împotriva corupției nu trebuie să lase victime colaterale.

Potrivit unui comunicat remis de Senat, Călin Popescu-Tăriceanu a spus că într-un stat de drept nimeni nu este mai presus de lege, iar legea e egală pentru toți. El a subliniat că drepturile și libertățile individuale au întotdeauna precedență, atât în teorie, cât și în practică, asupra drepturilor și atribuțiilor statului, puterilor din stat și autorităților publice iar lupta împotriva corupției nu trebuie să lase victime colaterale.

Președintele Senatului a subliniat rolul extrem de important pe care Curtea Constituțională îl are ca un factor decisiv de definire a legalității constituționale, precum și obligația asumată de Guvern și Parlament de a pune în acord legislația în materie penală cu deciziile Curții Constituționale.

Tăriceanu este de părere că economia românească a atins un nivel de maturitate considerabil, raportat la celelalte state europene și a punctat că orice reformă economică, oricât ar fi de spectaculoasă, își dovedește eficiența prin îmbunătățirea nivelului de trai. Președintele Senatului a arătat, conform comunicatului citat, că modelul economic românesc trebuie să se bazeze pe motoarele sustenabile ale creșterii economice, adică: investițiile, creșterea productivității muncii și exporturile și trebuie să renunțăm la a considera România ca fiind o țară care are drept principal avantaj costul redus al forței de muncă.

Un alt subiect dezbătut în cadrul întrevederii a fost cel legat de investițiile străine în România, iar Călin Popescu-Tăriceanu i-a asigurat pe ambasadori că România rămâne un partener viabil și de încredere pentru continuarea proiectelor începute de partenerii europeni și că din acest punct de vedere România a fost poate cea mai generoasă dintre toate țările din estul Europei.

O altă temă atinsă în cadrul întâlnirii a fost legată de proiectul Guvernului privind înființarea unui Fond Suveran de Dezvoltare a Investițiilor.

În ceea ce privește Zona Euro, alt subiect atins în cadrul întrevederii, președintele Senatului consideră că România trebuie să adere atunci când va fi pregătită.

„Discutăm în primul rând de convergența nivelului de trai, dar și de așa-numita convergență structurală, ceea ce presupune un nivel ridicat de competitivitate economică, modernizarea infrastructurilor, creșterea ponderii industriilor purtătoare de progres tehnologic și o mai bună integrare a României în fluxurile economice intra-comunitare”, a subliniat președintele Senatului.

În comunicatul citat se mai precizează că ambasadorii prezenți la întrevedere s-au arătat interesați de rata absorbției fondurilor europene și și-au manifestat disponibilitatea pentru împărtășirea propriei lor experiențe.

La finalul întâlnirii, președintele Senatului a mulțumit ambasadorilor statelor membre UE pentru implicare și a exprimat convingerea că Uniunea Europeană rămâne cel mai puternic și ambițios proiect politic european.

La întrevedere au mai participat participat senatorul Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, și Petru Filip, consilier pentru politică externă al președintelui Senatului.

Principalele teme abordate în cadrul discuțiilor au vizat progresele înregistrate de România în ultima perioadă în domeniul economic, social, precum și stadiul reformelor din justiție și din administrația publică.