Onțanu: Comisia de anchetă are rol de a face lumină într-un moment al istoriei democrației din România

 

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 are rol, împreună cu Parchetul General, să facă lumină într-un moment al istoriei democrației din România, a declarat miercuri fostul primar al sectorului 2, Neculai Onțanu.

„Cred că această comisie își are rolul său ca, împreună cu Parchetul General, să facă lumină într-un moment al istoriei democrației din România — mă refer la anul 2009 — astfel încât, dacă niște lucruri s-au întâmplat, să nu se mai repete și democrația să fie la ea acasă. Să nu fie o democrație captivă, o democrație confiscată. (…) Este o cercetare in rem și este o cercetare nepublică și, dacă este nepublică, nu poți să faci declarații, pentru că este posibil ca o declarație a unui martor să fie folosită de altcineva. Așa că respectăm această cutumă”, a precizat Onțanu, la finalul audierii sale în comisie.

El a reafirmat că Gabriel Oprea l-a invitat la el acasă în seara de 6 decembrie, unde nu s-a întâlnit decât cu Anghel Iordănescu. „M-a invitat efectiv. Era și ziua mea. M-am întâlnit pe la ora 19,30, mi-a zis ‘La mulți ani’, eu am zis „Mulțumesc’. Și la revedere”, a spus Onțanu.

Fostul edil susține că știa doar de la televizor cum arăta Florian Coldea.

Întrebat dacă a avut senzația că acasă la Gabriel Oprea era o celulă de criză, Onțanu a spus: „Este o prostie, iertați-mă să vă spun. Dar mie știți ce îmi pare rău și am un regret așa, personal? Că nu am întâlnit-o pe soția dlui Andronic”.

Onțanu a afirmat că nu a auzit voci dintr-o altă încăpere în casa lui Oprea. „Aș vrea să reiau ceea ce spunea un coleg de-al meu primar de sector, cu care sunt prieten de după 1990: păi eu eram Moș Crăciun ca să ascult? Nu am auzit. (…) Dacă nu am văzut, vreți să vă spun că am văzut? Nici pe Moș Crăciun nu l-am văzut”, a susținut el.

În ceea ce privește dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre implicarea serviciilor în politică, Neculai Onțanu a declarat că nu a avut niciodată presiuni din partea vreunui serviciu, nici intern, nici extern, „de orice fel”.

Totodată, întrebat dacă i-a garantat cumva Gabriel Oprea protecție în fața Justiției, fostul primar a spus: „Da. De asta am fost arestat, nu? Am avut protecție mare”.

Mai mult, a spus acesta, lui Gabriel Oprea i s-ar fi rezervat „o cameră cu mobilier de sufragerie la Rahova”. „Nu ar fi avut ceva de pierdut și, din declarațiile recente pe care le-am văzut tot pe mass-media, am înțeles că i se rezervase și dlui și la încă cineva pe la Rahova, ceva… nu? A apărut în presă. Era o cameră cu mobilier de sufragerie”, a susținut Onțanu întrebat dacă Oprea a făcut acea întâlnire pentru că, în cazul în care ieșea Mircea Geoană președinte, el și ceilalți ar fi avut ceva de pierdut.