Germania avertizează împotriva organizării referendumului asupra independenței Kurdistanului irakian

Germania a afirmat joi că este îngrijorată în legătură cu faptul că planurile privind organizarea pe 25 septembrie a unui referendum asupra independenței Kurdistanului irakian ar putea alimenta tensiunile în Irak, relatează Reuters.

Declarațiile ministrului de externe german Sigmar Gabriel reprezintă prima reacție internațională după anunțul liderului kurd Massoud Barzani în legătură cu organizarea referendumului pe 25 septembrie, în pofida opoziției Bagdadului față de o asemenea opțiune.

Massoud Barzani conduce Guvernul Regional al Kurdistanului (KRG) din Irak.

‘Nu putem decât să avertizăm împotriva pașilor unilaterali în această problemă. Unitatea Irakului este în pericol’, a spus șeful diplomației germane într-un comunicat. ‘Redefinirea granițelor statului nu reprezintă calea cea bună și ar putea exacerba o situație deja dificilă și instabilă, în Erbil precum și în Bagdad’, a avertizat el.

Kurdistanul este o regiune din nordul Irakului, autonomă din 1991 și ale cărei forțe sunt implicate în ofensiva împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI). Kurdistanul s-a constituit în regiune autonomă în virtutea Constituției irakiene din 2005, iar liderul său, Massoud Barzani, pledează de multă vreme pentru organizarea unui referendum de autodeterminare.

Germania este un partener important al kurzilor irakieni, cărora începând din septembrie 2014 le-a furnizat 32.000 puști de asalt și mitraliere, precum și alte arme evaluate la aproximativ 90 de milioane de euro. Circa 130 de militari germani se află în Erbil, unde oferă pregătire luptătorilor kurzi peshmerga.

‘Cer ambelor părți să urmeze calea dialogului, să găsească un consens pentru a găsi răspunsul la întrebări și să nu reaprindă conflictele în zonele disputate Erbil și Bagdad’, a mai spus Sigmar Gabriel.

Ministrul de externe german a subliniat că este absolut necesar să se mențină unitatea în interiorul Irakului pentru a permite continuarea luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, care a cucerit zone importante din Siria și Irak.