Raed Arafat: România va asigura, în premieră, componenta virtuală a exercițiului NATO din Bosnia

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat miercuri, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că date fiind rezultatele foarte bune ale exercițiului de cooperare civil-militară în cazul producerii unor situații de urgență, organizat anul trecut la Târgu Mureș de Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO, România va asigura, în premieră, componenta virtuală a exercițiului NATO din Bosnia.

„S-a emis raportul (în cazul exercițiului NATO de la Târgu Mureș, n.r.) și este foarte favorabil și cu foarte multe lecții învățate. În cursul trimestrului IV urmează să fie un exercițiu NATO în Bosnia și va pleca camionul nostru de simulare (Centrul Mobil de Pregătire a Populației și a Personalului de Intervenție al MAI, n.r.) cu parte din sistemul nostru de simulare virtuală, care va face parte din exercițiul NATO din Bosnia. Acum au integrat partea de simulare virtuală în exercițiile viitoare ale NATO. Exercițiul din Bosnia este primul în care noi vom participa cu echipamentele noastre în afara României. Deja avem echipa de la Mureș care colaborează cu colegii din Bruxelles și Bosnia, împreună cu care stabilesc scenariul și creează scenariul acestui exercițiu, care va avea și o componentă virtuală. Deci exercițiul va fi și pe teren, dar va avea o componentă virtuală pe care o oferă România în cadrul exercițiului’, a declarat Raed Arafat.

În luna iulie a anului trecut, la Târgu Mureș a avut loc exercițiul de cooperare civil-militară în cazul producerii unor situații de urgență, organizat de Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO și România, cu sprijinul Grupului de lucru pentru Sănătate, Alimentație și Agricultură al NATO (JHAFG) și Grupul de Protecție Civilă (CPG), sub egida NATO. În cadrul exercițiului a fost testată capacitatea reală de reacție, fiind folosită în premieră o tehnică de realitate virtuală.

Tot în cadrul „Digital Exercise and Seminar on Civil military cooperation on health disaster response” de la Târgu Mureș, România a prezentat Centrul Mobil de Pregătire a Populației și a Personalului de Intervenție al MAI, care a luat parte atunci la prima sa misiune.

Centrul Mobil de Pregătire a Populației și a Personalului de Intervenție al MAI se află la Inspectoratul pentru Situații de Urgențe „Horea” al județului Mureș și la vremea respectivă era primul de acest gen deținut de statele NATO.