Ministrul de externe al Republicii Moldova a participat la reuniunea țărilor din Parteneriatul Estic al UE

Ministrul afacerilor externe și al integrării europene al Republicii Moldova, vicepremierul Andrei Galbur, a participat luni, la Luxemburg, la ce-a de-a opta reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai țărilor din cadrul Parteneriatului Estic cu UE, condusă de șefa diplomației europene Federica Mogherini și de comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri pentru de extindere, Johannes Hahn, potrivit unui comunicat al MAEIE de la Chișinău, informează marți Deschide.md.

Discuțiile s-au axat pe oportunitățile de intensificare a cooperării în cadrul Parteneriatului, în contextul summitului Parteneriatului Estic ce va avea loc la 24 noiembrie 2017, la Bruxelles.

De asemenea, o atenție deosebită a fost acordată discutării propunerilor revizuite ale Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă, din iunie 2017, cu privire la prioritățile și obiectivele-cheie ce urmează a fi realizate în cadrul Parteneriatului Estic pe parcursul acestui an și până în 2020.

În discursul său, Ministrul Galbur a subliniat necesitatea promovării rezultatelor tangibile pentru populație, valorificarea instrumentelor Parteneriatului în scopul realizării reformelor, precum setarea unor obiective strategice de cooperare.

Ministrul Galbur a informat despre reformele aflate în derulare în Republica Moldova și a menționat interesul ei de a aprofunda cooperarea pe dimensiunile securitate și comunicare strategică.

La reuniune, a fost exprimat sprijinul pentru o serie de proiecte concrete în cadrul Parteneriatului Estic, precum extinderea rețelelor și dezvoltarea infrastructurii de transport (TEN-T), examinarea opțiunilor de reducere a tarifelor la roaming, consolidarea eficienței energetice, extinderea posibilităților de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii.

Referindu-se la perspectivele de lungă durată ale Parteneriatului Estic, șeful diplomației moldovene a accentuat că declarația finală a summitului ar trebui să stabilească priorități nu doar pentru cooperarea sectorială, ci și în sfera dialogului politic.

AGERPRES