Un fost ministru al președinților brazilieni Lula da Silva și Dilma Rousseff, condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție

Un fost ministru din timpul președinților brazilieni Luiz Inacio Lula da Silva și Dilma Rousseff, Antonio Palocci, a fost condamnat luni la peste 12 ani de închisoare pentru corupție, în cadrul anchetei privind scandalul Petrobras, a indicat o sursă judiciară, citată de AFP.

Palocci, ministru de finanțe în timpul lui Lula da Silva în perioada 2003-2006 și șef de cabinet al Dilmei Rousseff în 2011, era una dintre personalitățile cele mai influente ale Partidului Muncitorilor (PT, de stânga).

El a fost arestat în cadrul operațiunii ”Lava Jato”’, o anchetă tentaculară care a dezvăluit uriașul scandal de corupție ce a permis deturnarea a peste două miliarde de dolari de la gigantul petrolier de stat Petrobras.

Lula da Silva este și el vizat în această anchetă.

Palocci a fost condamnat la 12 ani și două luni de închisoare pentru corupție pasivă și spălare de bani de către Sergio Moro, judecător emblematic al Tribunalului din Curitiba (sud), însărcinat cu operațiunea ”Lava Jato”.

Închis din septembrie 2016, fostul ministru a fost găsit vinovat pentru că a negociat ”mita între grupul de construcții Odebrecht și intermediari ai Partidului Muncitorilor”, a indicat sursa.

Potrivit tribunalului, Palocci a participat la aceste deturnări de fonduri de peste 10 milioane de dolari pentru a finanța campanii politice.