Tomac despre comisia privind prezidențialele: Ar trebui să-și înceteze activitatea înainte de a se umple de ridicol

Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009 ar trebui să își înceteze activitatea înainte de a se umple de ridicol, consideră deputatul PMP Eugen Tomac.

„Lucrurile nu s-au încheiat. Cel mai probabil, în înțelepciunea lor, cei care au declanșat acest subiect de interes major pentru presă vor ajunge la o singură concluzie — că alegerile, în 2009, au fost fraudate de un singur om și acea persoană este Traian Băsescu. Deci asta este ceea ce vor să lase impresia unii că se întâmplă. Dacă la Parchet lucrurile s-au desfășurat astfel, cel mai probabil că cei care au înființat această comisie de anchetă vor să ajungă la această concluzie că vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat în 2009 este o singură persoană și acea persoană este președintele Traian Băsescu. Altă explicație nu avem, pentru că am văzut că la această celebră comisie deja suntem invitați ca la un colocviu, ni se pun întrebări banale, pentru care găsește orice secretară un răspuns căutând pe internet 30 de minute dacă este nevoie. Deci tot acest circ ar trebui să înceteze pentru că și în Parlament și nu numai putem irosi energiile și pentru chestiuni mult mai serioase decât această dezbatere care nu duce nicăieri”, a declarat Tomac, marți, la Palatul Parlamentului.

El a precizat că problema reprezentantului PMP din comisie se va discuta miercuri dimineață în grupul parlamentar.

„Noi l-am desemnat pe Robert Turcescu în această comisie tocmai pentru că am vrut să existe un reprezentant de-al nostru, cu atât mai mult cu cât Robert Turcescu cunoaște foarte bine cum au evoluat lucrurile atunci, fiind un jurnalist implicat direct — el a și moderat dezbaterea dintre cei doi contracandidați. Deci, din punctul ăsta de vedere vom discuta chestiunea chiar mâine dimineață la grup, dar insist — cred că s-au umplut de ridicol și lucrurile ar trebui să înceteze înainte de a pregăti marele raport prin care să încerce să demonstreze că există un singur vinovat pentru presupusa fraudare a alegerilor din 2009. (…) Ar trebui să își înceteze activitatea pentru că se umplu de ridicol cei care au declanșat acest demers prezentându-l astfel”, a subliniat Eugen Tomac.

Parchetul General a dispus clasarea dosarului în care s-au efectuat cercetări „in rem” după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidențiale din decembrie 2009.

În luna aprilie, procurorii au deschis un dosar penal „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale, ca urmare a informațiilor făcute publice de Dan Andronic privind implicarea unor autorități publice sau persoane în procesul electoral din decembrie 2009.