Orban: Există un război clar între cei care conduc astăzi România și oamenii de afaceri

Președintele PNL, Ludovic Orban, consideră că, în prezent, există „un război clar între cei care conduc astăzi România și oamenii de afaceri”.

„Între ceea ce le-au spus românilor când le-au cerut votul și ceea ce avem astăzi ca program de guvernare e o diferență ca de la cer la pământ. În campanie, niciun cuvânt despre impozitul pe gospodării, pe care acum l-au rebotezat — impozit pentru persoane fizice pe venitul global, (…) adică o să numere găini, vaci, ouăle găinilor ș.a.m.d (…) Nimic în campanie de impozitul pe cifra de afaceri, nimic în campanie de taxa de solidaritate, nimic în campanie de nebunia noului ministru al Finanțelor de desființare a Pilonului II de pensii”, a declarat Orban duminică, la Digi 24.

Potrivit liderului PNL, impozitul pe cifra de afaceri este „o calamitate” și „o nebunie”. „Va avea niște efecte pe care nu le putem anticipa după părerea mea astăzi, fuga investitorilor din România”, a spus Orban.

Întrebat dacă există vreun mecanism prin care să poată fi oprită această măsură, Orban a răspuns: „Ne vom lupta cu toate pârghiile legale, constituționale, pe care le avem. De acum, chem alături toți oamenii de afaceri, toți oamenii care lucrează în mediul privat, pentru că vor fi afectați, vor exista consecințe extrem de grave asupra lor. Există un război clar între cei care conduc astăzi România și companii. Să ne aducem aminte, Ordonanța 13, acuzațiile contra multinaționalelor”.

Liderul PNL a precizat că speră că ALDE nu va susține aceste măsuri. „Trag totuși nădejde că cei care au votat investirea guvernului — și mă refer la cei care sunt în ALDE și care zic că sunt liberali — nu pot să voteze asemenea măsuri”, a mai spus Orban.

El a precizat că, prin aceste măsuri, PSD nu va obține venituri la buget.

„N-o să obțină aceste venituri, nu vor face altceva decât să afecteze creșterea economică, să aducă stagnarea în România și poate chiar o nouă criză economică, pentru că vulnerabilizează foarte mult economia. Și așa echilibrele macroeconomice sunt tulburate grav (…) Uitați-vă cât a crescut nivelul de îndatorare în nici șase luni de zile de la investirea guvernului, (…) au luat credite de peste 5,7 miliarde. Pentru ce? Ca să plătească salarii (…) Nivelul de investiții publice este cel mai mic din ultimii 10 ani”, a spus Orban.

El s-a referit și la introducerea unei eventuale taxe de solidaritate. „Înseamnă că pun cruce cotei unice de impozitare (…) Încearcă să-i penalizeze și să-i suprataxeze pe cei care muncesc, pe cei care au mai multe joburi, pe cei care au performanță, au un nivel ridicat de pregătire, sunt productivi, generează cu adevărat plus valoare și care încasează venituri din diferite tipuri de activități, indiferent că ele sunt venituri din salarii sau venituri din dividende”, a mai afirmat Orban.